PNL va ataca la Curtea Constituţională Legea insolvenţei

Partidul Naţional Liberal va sesiza Curtea Constituţională privind forma adoptată a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, susţinând că actul normativ încalcă dreptul la apărare al cetăţenilor, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
15 apr. 2014, 14:31
PNL va ataca la Curtea Constituţională Legea insolvenţei

„Partidul Naţional Liberal va sesiza Curtea Constituţională privind forma adoptată a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Actul normativ încalcă dreptul la apărare al cetăţenilor, românii fiind obligaţi să plătească la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă pentru a afla că sunt parte într-o procedură judiciară şi pentru a putea ataca în instanţă eventualele hotărâri judecătoreşti pe care le consideră netemeinice”, se arată într-un comunicat al PNL.

Liberalii susţin că odată cu adoptarea iniţiativei, angajaţii marilor societăţi comerciale aflate în dificultate din cauza crizei economice sunt lăsaţi la mâna furnizorilor de electricitate şi de gaze, neplata facturilor în timpul procedurii de insolvenţă, după o perioadă de 90 de zile, ducând la sistarea aprovizionării cu energie şi gaze şi distrugând orice şansă a societăţii de a se redresa.

„PNL atrage atenţia asupra acestui fapt mai ales că, dacă legea era în vigoare în această formă la momentul intrării Oltchim şi Arpechim în insolvenţă, societăţile ar fi fost date la fier vechi şi mii de locuri de muncă ar fi fost pierdute în mod iremediabil”, susţin liberalii.

Solicitarea deputaţilor liberali de retrimitere la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost respinsă de majoritatea parlamentară, „refuzându-se astfel cetăţenilor români dreptul de a beneficia de reglementări care să vizeze şi insolvenţa persoanelor fizice”, se mai arată în sursa citată.

Parlamentarii PNL au luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor, arătând că introducerea urgentă a legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice ca parte integrantă a noii legi a insolvenţei reprezintă un element important şi necesar pentru dinamizarea economiei româneşti.

Insolvenţa persoanelor fizice a fost susţinută în cadrul dezbaterilor de reprezentanţii Consiliului Suprem al Magistraturii, precum şi de cei ai Ministerului Justiţiei.

„Necesitatea completării cadrului normativ a fost convenită inclusiv în cadrul Comisiei juridice de către toţi reprezentanţii grupurilor politice, care au acceptat propunerea PNL pentru ca, în plen, majoritatea parlamentară formată din PSD, PC, UNPR şi UDMR să dea vot negativ pentru cererea de retrimitere la Comisie a actului normativ pentru o dezbatere mai amplă, în urma căreia persoanele fizice să beneficieze de un tratament egal şi nediscriminatoriu în materia insolvenţei”, mai precizează sursa citată.

Partidul Naţional Liberal consideră că prin adoptarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă fără includerea prevederilor pentru persoanele fizice se perpetuează un dublu standard.

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă şi 8 abţineri.