PNRR-ul României, nimicit de presa din Germania. „Comisia Europeană ar putea respinge planul fără informaţii suplimentare”

Publicaţia germană WELT a analizat Planurile de Redresare şi Rezilienţă prezentate de statele membre UE şi modul în care oficialii europeni le tranşează. Jurnaliştii germani au precizat că există reţineri privind PNRR-ul României din pricina problemelor care au dus la amânarea aprobării planului până în luna septembrie. Cu toate acestea, premierul Florin Cîţu e încrezător deoarece PNRR este "în proporţie de 95% negociat cu UE".

29 iul. 2021, 13:41
PNRR-ul României, nimicit de presa din Germania. „Comisia Europeană ar putea respinge planul fără informaţii suplimentare”

Publicaţia WELT a subliniat că oficialii europeni nu vor lua o decizie privind PNRR-ul României până la sfârşitul lunii septembrie. Jurnaliştii germani apreciează că situaţia ţării noastre este una delicată întrucât planul prezentat de Bucureşti a ridicat multe semne de întrebare la Bruxelles.

În rândul oficialilor de la Bruxelles, PNRR-ul României este văzut scepticism, unul dintre motive fiind faptul planul nu ar prezenta informaţii clare despre costurile şi cheltuielile prevăzute de proiectele incluse în plan.

WELT mai precizează că lacunele planului erau atât de mari, deoarece Guvernul României a trebuit să solicite oficial Comisiei prelungirea termenului de evaluare până la sfârşitul lunii septembrie.

Mai mult, publicaţia germană mai spune că termenul de evaluare ar fi fost prelungit, în urma unui avertisment de la Bruxelles, potrivit căruia „Comisia ar putea respinge planul fără informaţii suplimentare”.

Citeşte şi: Florin Cîţu scuză faptul că România încă nu are PNRR aprobat: „Avem un guvern nou. Noi am schimbat varianta de PNRR. Se va aproba în septembrie, în august nu se lucrează”

PNRR-ul României, nimicit de presa din Germania. Ţările europene care nu au prezentat PNRR până acum

Jurnaliştii germani au evidenţiat că situaţia României nu este cea mai gravă. Motivul: două ţări nu au prezentat până acum planurile la Bruxelles. Este vorba despre Olanda şi Bulgaria, care se află în crize politice ca urmare a alegerilor parlamentare, nu au un Guvern în deplină capacitate şi nu au trimis încă un plan către Comisie.

În Olanda, formarea Executivului durează deja de mai mult de 100 de zile şi nu pare să existe o soluţie în vitorul apropiat. În plus, şi în Ungaria există probleme din cauza unor tensiuni între Guvernul de la Budapesta şi UE, în special pe tema legilor anti-LGBT adoptate de Executivul lui Viktor Orban, conform Adevărul.

PNRR-ul României, amânat până în toamnă. Cehia şi Irlanda au primit aprobarea

În schimb, oficialii europeni au aprobat recent planurile Irlandei şi Republicii Cehe, însă o decizie finală ar urma să fie luată în următoarele săptămâni. În schimb, Comisia nu a luat încă o decizie cu privire la planurile pentru Estonia, Finlanda, Malta şi Suedia, dar va decide asupra acestora la fel ca şi în cazul României, în septembrie.

Cu toate acestea este de aşteptat ca planurile, analizate deja în formă iniţială de Comisiei, să fie aprobate fără mari probleme.

Citeşte şi: Cristian Ghinea continuă scandalul cu Rareş Bogdan privind PNRR. „A făcut această măgărie. Tendinţa era de explozie pe pereţi”

Reacţia lui Florin Cîţu după ce PNRR-ul României, nimicit de presa din Germania

Întrebat despre informaţiile publicate de presa din Germania, premierul Florin Cîţu a declarat că PNRR-ul României este în proporţie de 95% negociat cu Uniunea Europeană.

„Este un document foarte bun, România va primi 29,9 miliarde de euro în perioada următoare, este ca o doză de adrenalină pentru această economie în următorii ani de zile. Îi contrazic, pentru că PNRR-ul României este în proporţie de 95% negociat cu UE. Sunt anumite detalii, în perioada următoare le vom discuta şi sunt sigur că vom avea PNRR-ul aprobat”, a declarat joi premierul.


loading...