Poeta Mary Oliver, câştigătoare a premiului Pulitzer, a murit la vârsta de 83 de ani

Poeta americană Mary Oliver, câştigătoare a premiului Pulitzer, a murit la vârsta de 83 de ani de limfom, anunţă The Guardian, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
18 ian. 2019, 08:03

Bill Reichblum, executorul ei literar, a spus că a murit, joi, în locuinţa din Hobe Sound, Florida. 

Autoare a peste 15 colecţii de poezie şi eseuri, Oliver a surprins în scrierile sale dispreţul pentru lăcomie, risipa şi alte crime umane. Unul dintre adjectivele sale preferate era „perfect” şi rar îl folosea referindu-se la oameni. Muzele ei au fost bufniţele şi fluturii, broaştele şi gâştele, schimbările anotimpurilor, soarele şi stelele. 

Cărţile ei de poezie includ volumele „White Pine”, „West Wind” şi antologia „Devotions”, care a fost lansată în 2017.

A câştigat premiul Pulitzer în 1984 pentru volumul „American Primitive” şi premiul National Book în 1992 pentru „New and Selected Poems”. În 1998, a primit premiul Lannan Lliterary pentru întreaga carieră.

Admiratorii ei erau poeţi precum Stanley Kunitz şi Rita Dove, dar şi politicieni precum Hillary Clinton şi Laura Bush.

Oliver s-a născut în suburbiile din Cleveland şi a îndurat aşa-numitele „disfuncţionalităţi” ale familiei scriind poeme, construind cabane din beţe şi iarbă în pădurile din apropiere. 

A studiat la Universitatea din Ohio şi la Colegiul Vassar, dar nu a absolvit niciodată şi mai târziu a dispreţuit o mare parte din educaţia ei ca fiind „o colecţie prestabilită de certitudini”. A predat la Universitatea Case Western Reserve şi la Colegiul Bennington printre alte şcoli.