Poeta Nora Iuga şi actorul Ion Caramitru au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis

Poeta Nora Iuga şi actorul Ion Caramitru au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de Comandor, respectiv, cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler. 

RomaniaTV.net
21 mart. 2017, 15:05
Poeta Nora Iuga şi actorul Ion Caramitru au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis

„România nu are o resursă mai valoroasă și mai apreciată cum este cultura. Deseori oamenii care o slujesc sunt și purtătorii speranțelor noastre într-o lume mai bună, luminată de valori, deschisă și tolerantă, iar cariera dumneavoastră dovedește acest lucru”, a spus Iohannis la ceremonia de decorare, desfășurată la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a afirmat că Nora Iuga este un exemplu de vitalitate în ceea ce privește apărarea valorilor fundamentale ale culturii.

„Creația dumneavoastră, fie ea poezie ori proză, impresionează prin virtuozitatea folosirii limbii, prin forța expresivității lirice. Opera dumneavoastră reprezintă un reper în literatura română contemporană. Poeți și scriitori, publicul din cele mai diverse generații vă apreciază și vă iubesc. Ne-ați dăruit deopotrivă creațiile dumneavoastră, dar și opere ale marilor nume ale literaturii universale prin traduceri valoroase în limba română. Viața și opera dumneavoastră demonstrează foarte bine că scrisul înseamnă nu doar vocație, dar și misiune. Sunteți un exemplu de vitalitate pentru angajamentul dumneavoastră în apărarea valorilor fundamentale pe care se sprijină cultura: respectul diversității, toleranța și libertatea”, i-a transmis șeful statului Norei Iuga, amintind și de Ziua Mondială a Poeziei — marcată la 21 martie.

Președintele a subliniat că prin decorația conferită lui Ion Caramitru se recunoaște rolul pe care acesta l-a avut după 1990 în modernizarea și structurarea mecanismelor instituționale ale culturii.

„Statul român vă răsplătește o carieră ce v-a adus în fața iubitorilor de teatru și poezie de pe toate meridianele lumii, dar mai ales v-a adus admirația și aprecierea publicului românesc. Sunteți deopotrivă un creator, un interpret și un reprezentant dedicat al breslei artiștilor scenei. Exemplificați compatibilitatea dintre artist și cetățeanul angajat. În fața noilor generații care își caută reperele culturale, misiunea primei scene a țării este deosebită. Din această perspectivă, Ordinul Național „Steaua României” conferit astăzi este nu doar o simbolică recunoaștere a meritelor, dar și un mandat de onoare pe care, prin dumneavoastră, îl transmit Teatrului românesc”, a arătat Iohannis.

Nora Iuga a spus că nu se aștepta să fie decorată de președintele Klaus Iohannis.

„Vă mărturisesc că nu-mi vine chiar foarte ușor să vă vorbesc astăzi. Nu m-am așteptat niciodată să ajung atât de sus pentru că Excelența sa, președintele nostru, este un domn foarte înalt și vreau să vă spun că pentru mine astăzi e una dintre cele mai importante zile, mai ales pentru că are numeroase semnificații. Mă uit la ziua asta și am impresia că s-au aliniat mai multe planete pentru că 21 martie e prima zi de primăvară după calendarul astronomic și eu iubesc primăvara, pentru că e Ziua poeziei și eu sunt înainte de toate poetă și am ajuns la punctul maxim ca să fiu distinsă printr-o medalie de merit de către președintele nostru”, a afirmat scriitoarea.

La rândul său, Ion Caramitru i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru modul în care tratează domeniul culturii.

„Aș vrea să vă mulțumesc pentru modul merituos, definitiv și clar în care ați apreciat cultura ca fiind elementul fundamental de care noi românii ar trebui să ne ocupăm cu predilecție. Ați spus acest lucru, eu îl gândesc demult, îl aplic pe unde m-am mișcat. (…) Vă promit, fiindcă ați rostit foarte clar și vârsta pe care am împlinit-o, că de acum înainte încerc să nu mă opresc niciodată”, a spus Caramitru.

În ianuarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care i-a conferit scriitoarei Nora Iuga Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii și culturii literare românești, pentru dăruirea și talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume”.

Pe 9 martie, șeful statului a semnat decretul privind decorarea maestrului Ion Caramitru cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Distincția i-a fost conferită lui Ion Caramitru cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului și filmului, pentru dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum și pentru promovarea constantă a imaginii țării noastre în lume”.