Poetul chilian Nicanor Parra a câştigat premiul Cervantes 2011, „Nobelul în literatura hispanică”

Poetul chilian Nicanor Parra, supranumit părintele "antipoeziei", a fost recompensat cu premiul Cervantes pe 2011, considerat echivalentul premiului Nobel în literatura hispanică, a anunţat, joi, ministrul spaniol al Culturii, Angeles Gonzalez-Sinde.

RomaniaTV.net
02 dec. 2011, 07:22
Poetul chilian Nicanor Parra a câştigat premiul Cervantes 2011, „Nobelul în literatura hispanică”

În vârstă de 97 de ani, Nicanor Parra a avut „o carieră foarte variată şi o întreagă viaţă dedicată poeziei”, a declarat preşedinta juriului, Margarita Salas, în conferinţa de presă organizată împreună cu ministrul spaniol.

Premiul Cervantes, creat în 1975, constă într-un cec în valoare de 125.000 de euro şi îi va fi oficial înmânat poetului pe 23 aprilie, data la care se comemorează decesul, în 1616, al unuia dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai literaturii spaniole, Miguel de Cervantes, autorul romanului „Don Quijote”.

Născut în 1914, la San Fabian de Alico, în Chile, Nicanor Parra a primit numeroase distincţii literare, inclusiv premiul naţional pentru literatură decernat de statul Chile, pentru volumul său „Obra Gruesa”. Unul dintre cele mai cunoscute volume ale sale este „Poemas y Antipoemas”.

Premiul Cervantes reprezintă o distincţie literară foarte râvnită şi este, în general, atribuit în mod alternativ scriitorilor din Spania şi celor din America Latină.

În 2010, premiul Cervantes a revenit romancierei spaniole Ana Maria Matute.

Printre laureaţii ediţiilor precedente figurează personalităţi de marcă ale literaturii hispanice, precum argentinianul Jorge Luis Borges, hispano-peruanul Mario Vargas Llosa (laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2010) şi mexicanii Carlos Fuentes şi Octavio Paz.