Poliță RCA obligatorie pentru trotinete electrice în România. Când intră în vigoare noua lege

O directivă UE obligă România să creeze un cadru legislativ pentru utiliazatorii de trotinete electrice. Polița RCA devine obligatorie pentru transportul pe două roți.
Filip Stan
08 aug. 2024, 19:28
Poliță RCA obligatorie pentru trotinete electrice în România. Când intră în vigoare noua lege
Poliță RCA obligatorie pentru trotinete electrice

În momentul de față, polița RCA pentru trotinete nu este obligatorie în România, însă, țara noastră trebuie să se conformeze unei directe UE, care trebuie transpusă în legislația națională până la finalul anului. Astfel, luni, a fost adoptat în Senat un proiect de lege care modifică legislația referitoare la asigurarea de răspundere civilă obligatorie.

O modificare importantă adusă de noul proiect de lege este redefinirea termenului „vehicul” și introducerea unei definiții pentru „utilizarea unui vehicul”. Așadar, atunci când ne vom referi la un „vehicul” vom vorbi despre orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kh și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h. Definiția include bicicletele electrice și trotinetele electrice, dar exclude fotoliile rulante destinate personelor cu dizabilități fizice.

Citește și: Sistemul bonus-malus aplicat pentru prețurile RCA ar putea suferi noi modificări. Sancțiunile ar putea fi acordate în funcție de gravitatea accidentului

Noul proiect de lege stabilește limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA pentru prejudicii materiale și vătămări corporale și decese. Limitele de despăgubire sunt de 6.434.740 lei pentru prejudicii materiale și de 31.926.210 lei pentru vătămări corporale și decese, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Poliță RCA pentru biciclete și trotinete electrice

Măsura introduce posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA în cazul suspendării înmatriculării sau dreptului de circulație a vehiculului. Asiguratul poate solicita suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, cu condiția imobilizării vehiculului într-un spațiu privat. Valabilitatea contractului se prelungește cu perioada suspendării prin emiterea unui act adițional.

Proiectul de lege impune asigurătorilor RCA obligația de a publica informații despre utilizarea certificatului provind istoricul daunelor la calcularea primei de asigurare și interzice discriminarea asiguraților în funcție de naționalitatea sau istoricul de dauna.

Sancțiunile pentru încălcarea obligației de asigurare includ amenzi și reținerea certificatului de înmatriculare a vehiculului, cu valori de la 1.000 de lei până la 15.000 de lei, în funcție de tipul vehiculului.

Citește și: Service-uri auto, verificate de Consiliul Concurenței pentru prețurile reparațiilor pe RCA. Chirițoiu: Ne uităm dacă impun tarife nejustificat de mari care, ulterior, conduc la cresterea prețului poliței RCA

Directiva UE

Directiva (E) 2021/2118 modifică legislația europeană referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto și extinde obligativitatea acestor asigurări la biciclete și trotinete electrice. România trebuie să transpună prevederile directivei până la finalul anului. În prezent, companiile de asigurare oferă utilizatorilor posibilitatea de a încheia polițe RCA facultative de răspundere civilă pentru daunele cauzate terților de trotinete și biciclete electrice, cu prețuri cuprinse între 30 și 79 de euro anual, scrie dcbusiness.ro.

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...