Politehnica Bucureşti: Concluziile Comisiei de Etică în cazul lucrărilor scrise de deţinuţi, aplicate imediat

Demersul cadrelor didactice care au inițiat, în nume personal, documentele pentru susținerea publicării lucrărilor scrise de către persoane private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică și Integritate Academică, în baza legislației în vigoare și a Cartei Universității Politehnica din București, iar concluziile vor fi aplicate cu celeritate, au anunțat, miercuri, reprezentanții instituției de învățământ superior într-un comunicat.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 08:55
Politehnica Bucureşti: Concluziile Comisiei de Etică în cazul lucrărilor scrise de deţinuţi, aplicate imediat

„În baza legislației în vigoare și Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au inițiat în nume personal documentele pentru susținerea publicării lucrărilor scrise de către persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică și Integritate Academică. Concluziile Comisiei de Etică și Integritate Academică vor fi publicate pe site-ul universității și aplicate cu celeritate”, se arată în comunicatul emis de Universitatea Politehnica București.

UPB afirmă că a luat la cunoștință din presă despre documentele semnate de cadre didactice din universitate pentru susținerea publicării unor lucrări având drept autori persoane private de libertate.

Reprezentanții UPB subliniază că documentele semnate de cadrele didactice nu reprezintă angajamente ale instituției de învățământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal.

„În Legea Educației Naționale nr. 1/2011, art. 123 alin. 6 prevede: ‘În instituțiile de învățământ superior este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor științifice și artistice’. Libertatea academică este garantată de lege (art.123 alin. 1) și dă dreptul membrilor comunității să opteze liber pentru dezvoltarea profesională, pentru activitățile asumate, fără manipulare, cenzură sau persecuții. Analizând și prevederile din Legea nr. 254/2013 și decizia ANP 619/14.10.2011, precum și documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din București, se constată că nu reprezintă angajamente ale instituției de învățământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal”, se explică în document.

Potrivit sursei citate, Carta UPB prevede că membrii comunității academice au dreptul „de a exprima liber opinii profesionale în spațiul universitar și de a iniția acțiuni în nume propriu, în afara acestui spațiu, dacă nu afectează prestigiul învățământului și demnitatea profesiei”.

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a solicitat marți Consiliului Național al Rectorilor să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrității academice, în contextul documentului făcut public de Ministerul Justiției, potrivit căruia o serie de profesori universitari și conferențiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenție.

Potrivit unui comunicat de presă al MENCȘ, Adrian Curaj a cerut CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia și responsabilitatea universităților, să solicite instituțiilor de învățământ superior o analiză punctuală a cazurilor.

”Îmi exprim încrederea că instituțiile de învățământ superior și cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide și a lua măsurile care se impun”, a declarat ministrul Adrian Curaj, potrivit sursei citate.

MENCȘ precizează că o situație centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate va fi transmisă până la data de 11 februarie.

De asemenea, conducerea MENCȘ a solicitat Consiliului Național al Rectorilor și punctul de vedere în raport cu această situație.

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Justiției, o serie de profesori universitari și conferențiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenție, situație care cade sub incidența Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Are doar 6 clase! Cine e, de fapt, Albert NBN, artistul care a înjurat România la Beach, Please. Mascații i-au spart ușa apartamentului
Capital.ro
Plata în numerar va fi eliminată! Contul bancar va fi obligatoriu: Se aplică din decembrie
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cât costă să-ți construiești o casă în regim propriu. Materialele de construcții s-au scumpit și cu 25%
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Trei zodii care primesc un cadou neașteptat din partea Universului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Apa caldă se oprește pentru aproape 700 de imobile din Capitală! Ce zone sunt afectate de lucrările la rețeaua termică
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Schimbare pentru cei care au permis de conducere și act de identitate. Trebuie să vă confirmați identitatea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia