Poliţele RCA s-ar putea scumpi. Euroins calcă pe urmele celor de la City Insurance: „Despăgubirile se fac foarte târziu, nu se respectă termenul legal”

Sunt veşti proaste pentru şoferi. Poliţele RCA s-ar putea scumpi, din nou. Euroins, cel mai mare asigurator din România, este acuzat că nu plăteşte daunele iar acest lucru ar duce la scumpirea asigurărilor.

26 mai 2022, 10:01
Poliţele RCA s-ar putea scumpi. Euroins calcă pe urmele celor de la City Insurance: „Despăgubirile se fac foarte târziu, nu se respectă termenul legal”
Poliţele RCA s-ar putea scumpi. Veşti proaste pentru şoferi

Poliţele RCA s-ar putea scumpi. Confederația Operatorilor și Transportatorilor din România susţine că Euroins începe să procedeze la fel ca cei de la City Insurence înainte de faliment şi să nu mai plătească daunele. Acest lucru îi afectează pe toţi şoferii, deoarece vor trebui să dea mai mulţi bani pe poliţele de asigurare.

Poliţele RCA s-ar putea scumpi. Veşti proaste pentru şoferi

Citeşte şi Maşinile fără RCA, identificate mai uşor în trafic. Poliţia testează o aplicaţie pentru prinderea şoferilor care circulă fără asigurare

Euroins a fost acuzat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor din România că nu plăteşte daunele la timp, iar piața asigurărilor ar putea da faliment în orice moment.

„Despăgubirile se fac foarte târziu, nu se respectă termenul legal și cuantumul despăgubirilor este undeva la maxim 10-15% din valoarea facturilor transmise”, spune Daniel Scărlătescu, service auto.

“Noi ne dorim un singur lucru: să avem o colaborare foarte bună cu toate societățile de asigurări, ei să își plătească daunele așa cum și încasează”, spune Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Euroins se apără şi spune că totul este o minciună şi că nu încalcă termenii contractuali.

„Considerăm că acțiunea aceasta are în principal scopul de a afecta nejustificat imaginea Euroins România și de aceea luăm în considerare să dăm în judecată COTAR pentru acuzațiile false care ne-au fost adresate“, au transmis reprezentaţii Euroins.

În urma acuzaţiilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară a început să monitorizeze la sânge Euroins.

“Numărul maxim de zile în care societatea plătește se încadrează în limitele legale. Însă, Euroins, din perspectiva faptului că este numărul 1 pe piața RCA, cu o cotă de piață de 34% aproximativ, are și cele mai multe petiții. Am avut în ianuarie 256 de petiții, în februarie 311 petiții, iar în martie 280 de petiții“, a transmis Valentin Ionescu de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Brokerii de asigurări spun că cei care vor avea de suferi sunt doar şoferii, care vor plăti mai mult pentru asigurarea RCA.

“E posibil ca pe termen lung să apară mici majorări de tarife din cauza asta, pentru că cineva trebuie să plătească pentru daunele respective.

După prăbuşirea City Insurance, preţul asigurărilor obligatorii pentru răspundere civilă auto s-a dublat şi chiar triplat. Apoi numărul asigurărilor auto a scăzut dramatic. În primele patru luni ale anului, aproape 5000 de şoferi au fost prinşi fără RCA.

Prea puţini faţă de estimările ASF care estimează că una din trei maşini nu are asigurare. Adică aproape 3 milioane. Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România dezvoltă o aplicaţie care i-ar putea ajuta pe poliţişti să-i depisteze pe cei care circulă fără“, a transmis Răzvan Pavel, broker asigurare,  potrivit observatornews.

Citeşte şi Circa 80% din deţinătorii auto cu poliţe RCA la City Insurance s-au orientat către alţi asiguratori