Poliţia britanică a ajuns la concluzia că în incidentul din Salisbury nu s-ar fi folosit agentul neurotoxic novociok

Poliţia britanică a anunţat, în noaptea de duminică spre luni că ”nimic” nu ar sugera că agentul neurotoxic noviciok ar fi substanţa care a îmbolnăvit duminică două persoane la Salisbury, unde fostul spion Serghei Skripal a fost otrăvit.

17 sept. 2018, 09:05
Poliţia britanică a ajuns la concluzia că în incidentul din Salisbury nu s-ar fi folosit agentul neurotoxic novociok

”Nimic” nu sugerează că s-a folosit noviciok în incidentul de la Salisbury, afirmă poliţia, care a închis duminică seara un sector din acest oraş din sud-vestul Angliei, după ce două persoane s-au îmbolnăvit în restaurantul Prezzo. ”Putem să confirmăm acum că nu există nimic care să sugereze ca noviciok să fie  substanţa” în cauză, a declarat poliţia din Wiltshire într-un comunicat.

Cele două persoane – un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani şi o femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani – au fost spitalizaţi la Salisbury şi au fost supuşi unei ”evaluări clinice”, a precizat poliţia. Ele ”rămân la spital sub observaţie”, a adăugat ea, potrivit news.ro.

Evocând perimetrul de securitate instituit la faţa locului în reacţia faţă de incident, poliţia a subliniat că ”din cauza unor evenimente recente care au avut loc în oraş (cazul Skripal) şi unor îngrijorări legate de faptul că cuplul a fost expus unei substanţe necunoscute, toate serviciile de urgenţă au adoptat o abordare foarte prudentă”.

Citeşte şi Doi spioni ruşi au fost arestaţi în Olanda

Incidentul nu mai este considerat ”major”, însă un cordon de securitate va rămâne la faţa locului în jurul restaurantului, în timp ce anchetatorii caută să stabilească dacă ”s-a comis o crimă”, se arată în comunicat. Restul sectorului care a fost închis urma să fie redeschis, potrivit news.ro.

La Salisbury au fost otrăviţi fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa cu noviciok, un puternic agent neurotixic conceput în Uniunea Sovietică. Regatul Unit acuză Moscova că se află la originea acestui atac, care a provocat o gravă criză diplomatică între Kremlin şi Occident. Spitalizaţi timp de mai multe săptămâni, membrii familiei Skripal au supravieţuit, dar şi un poliţist care a fost contaminat după ce le-a sărit în ajutor.

În iunie, alte două persoane au fost contaminate cu aceeaşi substanţă. Dawn Sturgess, mama a trei copii, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizată în stare critică şi a murit pe 8 iulie. Partenerul său, Charlie Rowley, a fost externat câteva zile mai târziu.