Poliţia de Frontieră a prezentat ultima invenţie în materie de patrulare pe graniţă. Merge cu duba pe şinele de cale ferată VIDEO

România aşteaptă cu înfrigurare admiterea în spaţiul Schengen, la mai bine de 15 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, dar problema securizării graniţelor le dă încă bătăi de cap autorităţilor.

06 oct. 2022, 14:22
Poliţia de Frontieră a prezentat ultima invenţie în materie de patrulare pe graniţă. Merge cu duba pe şinele de cale ferată VIDEO

Forţaţi de împrejurările grele de lucru, dar beneficiind de infrastructura conservată încă, poliţiştii de frontieră din Maramureş au găsit o modalitate ingenioasă de a securiza graniţa de nord-vest a României. Nici mai mult, nici mai puţin, ei au pus autospeciala pe şine. Cum în zonă nu există drumuri, peisajul este sălbatic, iar singura cale de rulare este calea ferată veche de mai bine de 100 de ani, în locul tradiţionalei patrulări la pas grănicerii folosesc acum o autospecială transformată în drezină.

„Valea Vaserului din Munții Maramureșului nu este doar una dintre văile cele mai sălbatice din Carpaţi, ea este căminul ultimei căi ferate forestiere încă active din Europa, pe care polițiștii de frontieră o străbat cu drezina, un mijloc de transport util pentru terenul accidentat.

Ne aflăm la Sectorul Poliției de Frontieră Vișeu de Sus, județul Maramureș, care are în responsabilitate o parte din frontiera alpină cu Ucraina, exact pe culmile din Munţii Maramureşului, la o altitudine de aproximativ 1.900 de metri.

Citeşte şi Seceta afectează grav producţia de miere din România. Apicultorii din vestul ţării îşi duc stupii lângă graniţa cu Ungaria pentru că acolo se irigă terenurile

Singura calea de acces pentru a ajunge în apropierea frontierei de stat cu Ucraina este binecunoscutul traseu turistic de pe Valea Vaserului, pe care polițiștii de frontieră îl parcurg cu o drezină, amplasată pe calea ferată cu ecartament îngust, vechi de peste 100 de ani, o drezină recent adaptată la calea ferată și care este unică în dotarea Poliției de Frontieră.

Indiferent de altitudinile munților de la frontieră, colegii noştri ajung astfel pe culmile cele mai înalte. Acolo unde aerul este mai rece și mai curat, râurile limpezi și peisaje de un verde care îți taie respirația din care ne-am inspirat şi noi în culorile instituţionale. Acolo unde doar poliţiştii de frontieră pot ajunge”, se arată într-o postare pe Facebook a Poliţiei de Frontieră.

Citeşte şi Furie nestăvilită a fermierilor olandezi. Au blocat cu tractoarele intrările în supermarketuri şi au „închis” cu gunoi de grajd graniţa cu Germania VIDEO