Seceta afectează grav producţia de miere din România. Apicultorii din vestul ţării îşi duc stupii lângă graniţa cu Ungaria pentru că acolo se irigă terenurile

Seceta a afectat grav România. Multe zone din vestul, sudul şi estul ţării suferă din cauza lipsei apei. Meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie anuţă că cel puţin până în august, căldura va persista în ţara noastră. Nu doar culturile suferă din cauza secetei. Va fi afectată şi producţia de miere, avertizează apicultorii.

09 iul. 2022, 11:11
Seceta afectează grav producţia de miere din România. Apicultorii din vestul ţării îşi duc stupii lângă graniţa cu Ungaria pentru că acolo se irigă terenurile

Seceta îi afectează şi pe crescătorii de albine. Plantele de pe câmp s-au uscat aproape toate în lipsa apei. Apicultorii avertizează că dacă nu va ploua în curând mierea românească va fi puțină și scumpă.

„Având în vedere că toate s-au scumpit, toate imputurile s-au scumpit aici, o să simțim destul de bine palma asta”, a declatat un apicultor, la Digi 24.

Citeşte şi: Seceta face ravagii în România! Şefa ANM, Elena Mateescu: Până la 1 august va fi mai cald decât indică normele

Miere mai scumpă pentru români din cauza secetei

Apicultorii trebuie să hrânească singuri albinele, ceea ce înseamnă pentru ei costuri în plus. Primesc ajutoare de la stat, dar sumele sunt foarte mici.

„Baza proteică, polenul, o să pice, eu ca apicultor, eu îmi pregătesc turtă mai ales pentru roiuri proiteice ca să le ajut să își formeze corpul gras din august”, spune apicultorul.

Citeşte şi: Amestecă un ou cu o lingură de miere. Trucul simplu care face minuni! Orice româncă râvnește la acest rezultat!

Unii apicultori din vestul ţării îşi duc stupii lângă graniţa cu Ungaria. Acolo nu e secetă pentru ei îşi irigă terenurile

„Dincolo este un lan foarte frumos de floarea soarelui, și la noi fiind atât de uscat, chiar dacă avem floarea soarelui, nu există polen în floare, și atunci apicultorii își aduc aici pe frontieră albinele și albinele fac contrabandă, aduc miere din Ungaria”, spune bărbatul..