Poliţia de frontieră a Ucrainei verifică trecerea frontierei de către o coloană de camioane ruseşti

Poliţia de frontieră a Ucrainei verifică, în prezent, informaţiile referitoare la trecerea frontierei ucrainene de către o coloană de camioane ruse din convoiul umanitar care staţionează de cealaltă parte a graniţei de peste o săptămână, informează Ria Novosti, potrivit Agerpres.

22 aug. 2014, 10:51
Poliţia de frontieră a Ucrainei verifică trecerea frontierei de către o coloană de camioane ruseşti

‘În acest moment, serviciul de presă al poliţiei de frontieră nu dispune de astfel de informaţii. Noi actualizăm cele mai recente informaţii. Peste aproximativ 40 de minute puteţi să reveniţi’, a declarat agenţiei ruse de presă menţionate un reprezentant al poliţiei de frontieră ucrainene.

O coloană de camioane ruse (între 32, potrivit Ria Novosti şi aproximativ 70, conform ITAR-TASS şi Reuters) a intrat pe teritoriul Ucrainei prin punctul de frontieră Izvarino (regiunea Lugansk), fără permisiunea Kievului şi neînsoţită de către reprezentanţi ai Crucii Roşii.

Punctul de trecere Izvarino nu este controlat de către autorităţile ucrainene, notează agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat vineri că reprezentanţii săi nu escortează controversatul convoi umanitar rus, care a intrat pe teritoriul Ucrainei, pentru că nu primit ‘garanţii de securitate suficiente’.

‘Nu facem parte din convoi de niciun fel’, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a CICR, Viktoria Zotikova. Organizaţia a invocat anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, ‘situaţia de securitate volatilă’ din estul Ucrainei.

Reprezentanţi ai Crucii Roşii au anunţat că au avut loc bombardamente în cursul nopţii de joi spre vineri la Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi, spre care se îndreaptă convoiul umanitar.

Rusia a trimis vineri pe teritoriul ucrainean primele camioane din convoiul său umanitar ce staţionează de peste o săptămână la frontieră, estimând că toate ‘pretextele’ invocate de Kiev pentru a-l ţine pe loc au fost epuizate.

Un fotoreporter France Presse a văzut primele camioane albe trecând prin punctul rus de frontieră Doneţk, care poartă acelaşi numele cu principalul fief al insurgenţilor din Ucraina.

Autorităţile ucrainene se tem că acest convoi ar putea să facă obiectul unei provocări din partea insurgenţilor, iar aceasta va servi ca pretext pentru o intervenţie militară a Rusiei.

Camioanele ruse, al căror număr a variat de la o agenţie de presă la alta – de la 32, la 34, apoi la 70 de maşini, iar cum la 90 – s-au deplasat prin punctul de trecere ucrainean Izvarino, îndreptându-se spre oraşul Lugansk. Potrivit televiziunii de stat ruse, peste 20 de camioane şi-au continuat drumul pe teritoriul ucrainean controlat de separatiştii proruşi.

Rebelii au plasat posturi şi puncte de control pe traseul pe care vor merge camioanele ruse cu ajutor umanitar destinat locuitorilor din estul Ucrainei, teatrul unor confruntări sângeroase între armata regulată ucraineană şi insurgenţi proruşi.