Poliţia israeliană a început evacuarea coloniei neautorizate Amona din Cisiordania ocupată

Poliția israeliană a început miercuri operațiunea de evacuare a coloniei neautorizate Amona din Cisiordania ocupată, aflată în centrul unei bătălii politice și juridice de mai mulți ani, relatează DPA și AFP.

01 feb. 2017, 11:01
Poliţia israeliană a început evacuarea coloniei neautorizate Amona din Cisiordania ocupată

Sute de polițiști au urcat în șir indian, aparent neînarmați, pe colina unde este situată Amona, în apropiere de Ramallah, pentru evacuarea celor 200-300 de rezidenți, dintre care câteva zeci așteptau la intrarea în colonie.

În semn de protest, locuitorii au blocat rutele de acces, au incendiat cauciucuri și au turnat benzină pe străzi, a relatat presa israeliană. 

Armata a emis marți un ordin de evacuare către locuitorii din Amona, acordându-le celor în jur de 40 de familii un termen de 48 de ore înaintea începerii operațiunilor de demolare.

Curtea Supremă a Israelului a stabilit termenul limită de 8 februarie pentru evacuarea coloniei Amona, construită pe terenuri aparținând unor palestinieni din localitățile înconjurătoare din Cisiordania. 

Guvernul israelian și locuitorii coloniei au încheiat în decembrie un acord potrivit căruia 24 de familii urmau să fie mutate în mod pașnic pe terenuri adiacente, ai căror proprietari sunt considerați absenți, conform unei legi israeliene.

Cu toate acestea, după ce mai mulți palestinieni au reclamat dreptul de proprietate asupra loturilor alternative, instanța a decis suspendarea planului până la soluționarea reclamațiilor, lăsând neclară soarta rezidenților din Amona, a scris cotidianul Haaretz.

În jur de 600.000 de israelieni trăiesc în prezent în peste 200 de colonii în Cisiordania și Ierusalimul de Est.

Parlamentul israelian dezbate în aceste zile un proiect de lege controversat ce ar permite trecerea în legalitate a 4.000 de locuințe construite fără autorizație de coloniști pe terenuri private palestiniene în Cisiordania ocupată. Textul, înaintat de lobby-ul pro-coloniști, ar permite declararea ca terenuri israeliene a terenurilor private palestiniene pe care israelienii au construit fără autorizație, proprietarii palestinieni urmând să primească despăgubiri financiare sau alte terenuri.

În noaptea de marți spre miercuri, premierul Benjamin Netanyahu și ministrul apărării, Avigdor Lieberman, au aprobat construirea a încă 3.000 de locuințe în coloniile din Cisiordania.

Toate coloniile israeliene sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional, majoritatea statelor lumii considerându-le un obstacol major în calea păcii între israelieni și palestinieni.