Poliţia nu va putea da amenzi pe baza filmărilor de pe camerele de bord ale maşinilor

Imaginile surprinse de camerele de bord folosite de zeci de mii de șoferi nu pot constitui dovadă în cazul unui accident sau a unui conflict în trafic. Parlamentul a respins definitiv legea care ar fi permis polițiștilor să dea amenzi în baza filmărilor făcute în trafic cu camerele de bord amplasate în maşină.

11 feb. 2022, 11:57
Poliţia nu va putea da amenzi pe baza filmărilor de pe camerele de bord ale maşinilor

Proiect de lege depus de deputatul USR Mihai Botez care ar fi permis Poliţiei Rutiere să dea amenzi pentru încălcarea normelor rutiere şi pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanţilor la trafic a fost respins definitiv de Parlament.

„Indisciplina în trafic este una dintre cauzele majore ale producerii accidentelor. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi. Potrivit datelor strânse până la finalul lunii septembrie, peste 1.200 de români şi-au pierdut viaţa în acest an, în mai bine de 3.500 de accidente”, spunea deputatul USR Mihai Botez în momentul depunerii proiectului de lege de modificare a Codului Rutier.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2022. Cât de murdare trebuie să fie geamurile maşinii pentru a fi amendat şoferul. Amenda poate ajunge până la 1160 lei

Poliţia nu va putea da amenzi pe baza filmărilor de pe camerele de bord ale maşinilor

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă a explicat, la Digi 24, că fără aceste dovezi, declarațiile pot fi ușor contestate în cazul unui incident în trafic.

„Vă dau încă un exemplu, cu flashurile. Cum o probezi pe asta? Circulația aproape de o mașină. Cum o probezi? Nu ai cum. Deci vedeți? Doar dacă e polițistul acolo. Ce faci, te duci și îi spui, a circulat ăsta în spatele meu, la distanță foarte mică? Cine îl ia în seamă și cum poate să aplice sancțiunea polițistul?”, spune Lucian Diniţă.

Citeşte şi: Codul rutier 2022. Amenzi de până la 2.900 lei pentru şoferi care îşi împrumută maşina

În prezent, polițiștii se folosesc de filmări doar în cazul în care ele au fost făcute cu dispozitive omologate.