Poliţia Rutieră, anunţ important pentru TOŢI ŞOFERII. Ce se schimbă începând cu 31 MARTIE 2020

Brigada Rutieră Bucureşti a dat publicităţii un comunicat care îi priveşte atât pe şoferi, cât şi pe inculpaţi. Potrivit anunţului, începând cu 31 martie 2020 se mențin parțial măsurile adoptate pentru limitarea riscului de răspândire a noului coronavirus (SARS-CoV-2).

30 mart. 2020, 17:52
Poliţia Rutieră, anunţ important pentru TOŢI ŞOFERII. Ce se schimbă începând cu 31 MARTIE 2020

Brigada Rutieră Bucureşti a remis următorul comunicat:

„STIMAȚI CETĂȚENI,

În contextul măsurilor dispuse prin Decretul Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgentă pe teritoriul României, Ordonanța Militară a Ministerului Afacerilor Interne nr.3 din 24.03.2020 si Ordonanța Militară a Ministerului Afacerilor Interne nr. 4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID – 19, a măsurilor adoptate de Comitetul Național pentru Situatii Speciale de Urgentă, pentru limitarea riscului de răspândire a infectiei cu Coronavirus și ținând cont de măsurile dispuse în perioada 26.03.2020-30.03.2020, inclusiv, revenim și vă aducem la cunoștință că începând cu data de 31.03.2020, se mențin parțial măsurile adoptate, după cum urmează:

– petițiile vor fi depuse exclusiv prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, respectiv: servicii poștale/servicii de curierat rapid/fax/e-mail;

– cererile privind ordonanțele prin care s-a dispus clasarea/renunțarea la urmărirea penală, respectiv sentințele penale prin care s-a dispus amânarea/renunțarea la aplicarea pedepsei, se vor înainta prin serviciile poștale sau serviciile de curierat rapid, având anexate următoarele: copia documentului de identitate și a dovezii înlocuitoare, respectiv ordonanța/sentința, în original;

– în ceea ce privește solicitările de a comunica identitatea persoanei care a condus autovehiculul pe drumurile publice, răspunsul poate fi transmis prin orice mijloace ce asigura transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, respectiv: servicii poștale/servicii de curierat rapid/fax sau e-mail;

– cererile privind avizele pe linie de sistematizare se vor depune exclusiv prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, respectiv: servicii poștale/servicii de curierat rapid/fax/e-mail;

– cererile privind istoricul sanctiunilor la regimul circulației pe drumurile publice se vor depune exclusiv prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, respectiv: servicii poștale/servicii de curierat rapid/fax/e-mail, urmând ca in termen de 15 zile, de la data înregistrării documentul să fie comunicat la domiciliul sau reședința titularului permisului de conducere;

Unele dintre dosarele penale ale şoferilor nu se soluționează în timpul stării de urgenţă

– în cazul prelungirii dreptului de circulație conform art. 111 alin. 6 din OUG 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, veți proceda după cum urmează:

• pentru dosarele penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, potrivit Hotarârii Consilului Superior al Magistraturii-Sectia pentru Judecatori nr. 417/2020, pe durata stării de urgentă, cererile având ca obiect prelungirea dreptului de circulație nu se soluționează, fiind aplicabile dispozitiile art. 14 din Decretul Presedintelui României nr.195/2020;

• pentru dosarele care se află în supravegherea unităților de parchet, conform comunicatului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din data de 27.03.2020, „în cauzele în care anterior instituirii stării de urgență prin ordonanță a procurorului a fost disjunsă prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulație ale permisului de conducere, emise în temeiul art. 111 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, persoanele interesate nu este necesar să depună cereri de prelungire.

Din oficiu, procurorii vor emite ordonanțe de prelungire a acelor dovezi pentru care anterior a fost dispusă ordonanță.
Ordonanțele de prelungire vor fi transmise pentru operare la unitățile de poliție competente, fără a mai fi necesară consemnarea pe dovadă a prelungirii în această situație excepțională”.

Titularul permisului de conducere va adresa o cerere de efectuare a mențiunilor corespunzătoare în bazele de date prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, respectiv: servicii poștale/servicii de curierat rapid/fax/e-mail. Stadiul procesării poate fi verificat telefonic la numărul:021.323.30.30 (interior 21130, 21327, în intervalul orar 08.00-16.00).

– în cazul permiselor de conducere pentru care perioada de suspendare a expirat, pentru validarea acestora, veti apela 021.323.30.30 (interior 21203, în intervalul orar 08.00-16.00), aceasta opțiune este valabila doar în cazul în care suspendarea exercitării dreptului de a conduce expiră începând cu data de 31.03.2020.
Vă adresam rugămintea de a utiliza acest mijloc de comunicare doar în situația în care suspendarea excercitarii dreptului de a conduce a expirat.

În situații excepționale, așa cum sunt definite de art 1-3 din Ordonanța Militară a Ministerului Afacerilor Interne nr.3 din 24.03.2020, titularul permisului de conducere va apela numărul de telefon indicat mai sus, iar în funcție de situația expusă, i se va comunica soluția adoptată;

– în situația depunerii plângerii contravenționale, veți transmite dovada înregistrării acesteia prin orice mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora, respectiv: servicii poștale/servicii de curierat rapid/fax/e-mail. Stadiul procesării poate fi verificat telefonic la numărul:021.323.30.30 (interior 21203, în intervalul orar 08.00-16.00).

În situații excepționale, așa cum sunt definite de art 1-3 din Ordonanța Militară a Ministerului Afacerilor Interne nr.3 din 24.03.2020, titularul permisului de conducere va apela numărul de telefon indicat mai sus, iar în funcție de situația expusă, i se va comunica soluția adoptată;

– în ceea ce privește restituirea certificatului de înmatriculare, în situații excepționale, așa cum sunt definite de art 1-3 din Ordonanța Militară a Ministerului Afacerilor Interne nr.3 din 24.03.2020, proprietarul/utilizatorul autovehiculului va apela numărul de telefon 021.323.30.30 (interior 21203, în intervalul orar 08.00-16.00), urmând ca în funcție de situația expusă să i se comunice soluția adoptată;

Toate cererile transmise vor fi însoțite obligatoriu de o copie a documentului de identitate și un număr de telefon pentru a putea fi contactat/ă.

Activitatea de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se va desfășura după cum urmează:

• în zilele de miercuri și vineri, se vor organiza 3 serii a câte maximum 12 persoane;

• pentru a participa la activitatea de testare, este necesară programarea în prealabil în ziua de marți pentru activitatea de miercuri și în ziua de joi pentru cea de vineri, în limita locurilor disponibile.
Pentru programare și verificare îndeplinire condiții, conducătorul autovehiculului trebuie să apeleze la numărul de telefon 021.323.30.30 (interior 21191, în intervalul orar 10.00-14.00) și să furnizeze informațiile solicitate de către operator, urmând să i se comunice cu această ocazie detalii suplimentare privind activitatea propriu-zisă.

Facem mențiunea că persoanele care se vor prezenta la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea susținerii testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, vor prezenta declarația pe propria răspundere și vor fi verificate pentru a se stabili dacă sunt respectate condițiile de carantină sau izolare la domiciliu, conform Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020.

Vă adresam rugămintea de a conștientiza importanta măsurilor adoptate în contextul situației epidemiologice din România pentru limitarea riscului de răspândire a infectiei cu Coronavirus. Astfel, măsurile sunt cu caracter temporar, fiind generate de instituirea stării de urgentă pe întreg teritoriul României.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si vă asiguram de întreaga noastră disponibilitate în soluționarea cererilor dumneavoastră.

Nu în ultimul rând, vă mulțumim pentru sprijin și înțelegere”, este comunicatul Brigăzii Rutiere Bucureşti.