Poliţia va bloca accesul pe drumurile care riscă să devină impracticabile din cauza zăpezii. Mii de familii fără curent electric

Poliţia rutieră va bloca accesul pe arterele rutiere care riscă să devină impracticabile din cauza zăpezii, anunţă Ministerul Afacerilor Interne, după şedinţa de analiză privind pregătirea pentru iarnă, care a avut loc sâmbătă. În unele judeţe sunt deja mii de familii rămase fără curent în urma căderilor de zăpadă.

RomaniaTV.net
10 dec. 2017, 08:49
Poliţia va bloca accesul pe drumurile care riscă să devină impracticabile din cauza zăpezii. Mii de familii fără curent electric

„În această perioadă Ministerul Afacerilor Interne acţionează zilnic cu 9.800 de poliţişti, dintre care 1.500 de la rutieră, 5.200 de pompieri, 7.000 de jandarmi, 3800 poliţişti de frontieră. Tot în această perioadă, pentru urgenţele medicale, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie sunt pregătiţi să intervină zilnic cu 8 elicoptere, in condiţiile în care starea vremii o va permite. Efectivele poliţiei rutiere vor acorda o atenţie sporită drumurilor intens circulate, în special a celor care fac legătura între diverse regiuni ale ţării şi zonele montane. Misiunea lor este fluidizarea traficului, dar atunci când situaţia o va impune, în colaborare cu administratorul drumului, poliţia rutieră va bloca accesul pe arterele rutiere care riscă să devină impracticabile şi va oferi şoferilor rute alternative„, informează ministerul, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei a fost făcută o evaluare asupra stocurilor de material antiderapant şi a utilajelor de deszăpezire existente la nivelul fiecărui judeţ.

Sâmbătă, premierul Mihai Tudose a avut o discuţie cu ministrul Carmen Dan, pentru a verifica gradul de pregătire al autorităţilor, în condiţiile avertizărilor de vreme rea.

ANM a emis, sâmbătă, două atenţionări cod galben, fiind anunţate ninsori în zonele montane şi intensificări ale vântului în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei.

Codul galben de ninsori a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 15.00, fiind valabil până duminică, la ora 16.00.

În toate zonele de munte, temporar vor fi ninsori local însemnate cantitativ şi cu depunere de strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi 60…70 km/h, iar pe creste peste 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii, precizează meteorologii.

Codul galben de vânt este în vigoare duminică, în intervalul 02.00 – 16.00.

În intervalul menţionat în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h şi temporar 70 km/h, transmite Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citeşte şi: Ninge în Bucureşti. Duminică au căzut primii fulgi în Capitală

Peste 2.500 de familii din Mureş, fără energie electrică din cauza viscolului şi a zăpezii

Peste 2.500 de familii din judeţul Mureş au rămas, duminică dimineaţa, fără energie electrică după ce mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe liniile de tensiune din cauza zăpezii şi a viscolului, mai multe echipaje ale distribuitorului de energie fiind pe teren pentru remedierea defecţiunilor.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, fără curent electric, duminică dimineaţa, sunt 2.596 de gospodării, din localităţile Cris, Stejereni, Iod, Răstoliţa, Lunca Bradului, Gudea, Stânceni, Mestera, Ciubotani. Acestea se află în zone de munte, unde, în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, a nins şi a viscolit zăpada.

Potrivit prefectului de Mureş, Lucian Goga, avariile s-au produs după ce mai mulţi copaci, îmbibaţi cu apă şi sub greutatea zăpezii şi a vântului au căzut pe liniile electrice.

La ora transmiterii acestei ştiri, nu există drumuri blocate din cauza zăpezii.

Judeţul Mureş se află sub avertizare cod galben de vânt, ninsori şi strat consistent de zăpadă.