Politică militaristă: Cum l-a schimbat propaganda pe Kim Jong-Un din lider al naţiunii în RĂZBOINIC

Propaganda nord-coreeană l-a transfigurat pe tânărul lider Kim Jong-un, în perioada proferării de invective belicoase la adresa Seulului şi Washingtonului, schimbându-i imaginea de lider care îndrumă poporul în cea de comandant de război ce sfidează un Goliat.

RomaniaTV.net
09 apr. 2013, 17:16

În ultimele săptămâni, presa, aflată sub controlul regimului, a schimbat reprezentările obişnuite ale „liderului suprem”, cu scopul evident de a prezenta o imagine „dură” a acestui tânăr cu o faţă ca de copil şi mers nesigur.

Imediat ce a preluat puterea, după moartea tatălui său, Kim Jong-il, la sfârşitul lui 2011, tânărul Kim Jong-Un, al treilea moştenitor succesiv al dinastiei comuniste ce poartă acest nume, este prezentat într-un cadru militar, în compania unor ofiţeri de rang înalt, în posturi rigide şi cu expresii grave purtând uniformă.

Imaginile urmăresc să convingă lumea de faptul că tranziţia puterii a reuşit şi de loialitatea forţelor armate faţă de noul conducător, lipsit de experienţă, în vârstă de aproximativ 30 de ani. Pe scrut, este vorba despre o continuitate a politicii militariste de la tată la fiu.

Militar fără … stagiu militar

Prezentat „înconjurat de militari de cel mai înalt rang, tânărul Kim obţinea probabil un anumit grad de credibilitate, fără ca măcar să fi efectuat stagiul militar„, analizează Katy Oh de la Institute for Defence Analyses din Alexandria (Virginia, în estul Statelor Unite). Acest ton se schimbă la jumătatea lui 2012. Fotografiile cu Kim-soldatul nu dispar, ci sunt mai rare, iar de sub trăsăturile războinicului începe să apară faţa unui bărbat binefăcător, zâmbitor, paternalist.

După modelul bunicului său Kim Ir-Sen, fondatorul regimului în 1948, iar ulterior al tatălui său, Kim Jong-Un este prezentat oferind sfaturi în vederea unei bune planificări fermelor şi atelierelor, el este purtătorul de mesaj al unui viitor luminos al „Republicii Democratice Populare Coreene” în şcoli.

Masca lui Ianus

Mai extrovertit, în public, decât tatăl său, noul lider se amuză în mod demonstrativ, arată că îi place ceea ce face şi se prezintă într-un parc de distracţie, în timp ce milioane de nord-coreeni suferă de foame, potrivit ONU şi unor ONG-uri prezente în ţară.

Ulterior, presa de stat prezintă, în diverse ipostaze, imagini cu soţia sa, o tânără elegantă, care aduce o notă de modernitate unei ţări închise şi izolate, în care lipseşte totul. Nord-coreenii sunt obişnuiţi cu această mască a lui Ianus – cu o faţă de războinic şi alta de patriarh.

În lucrarea sa „The Cleanest Race” (Cea mai pură rasă), B.R. Myers, un expert în propaganda nord-coreeană, argumentează că Phenianul apără o ideologie fondată pe rasă, care le conferă nord-coreenilor virtuţi morale superioare celor ale străinilor, dar nu şi fizice, obligându-i din această cauză să se plaseze sub protecţia unui lider.

Episodul lansării rachetelor

O nouă schimbare de imagine are loc la sfârşitul lui 2012, odată cu lansarea cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune, în decembrie, asimilată de Seul şi Washington unei rachete balistice, şi cu al treilea test nuclear, în februarie.

Kim-soldatul devine omniprezent, vizitând cazemate, inspectând tranşee, baterii de artilerie pe insule aflate la frontiera maritimă în Marea Galbenă, stând semeţ la prora unei nave militare, suportând fără să clipească rafale de vânt şi ploaia.

În momentul în care Coreea de Nord ameninţă Statele Unite cu o lovitură nucleară – unii experţi cred că ţara nu dispune de mijloacele tehnologice în acest sens – Kim este prezentat la biroul său, într-o sală de comandament, înconjurat de ofiţeri superiori. În plan secund, o hartă de Stat Major detaliază lovituri de rachete şi ţinte americane.

„Schimbarea s-a operat cu adevărat după testul nuclear. Imaginile au devenit în mod brusc ameninţătoare„, analizează Byeon Yeong-wook, un fotograf la cotidianul sud-coreean Dong-A Ilbo, însărcinat să editeze, de mai mulţi ani, imagini transmise de propaganda nord-coreeană.

„Noi putem să considerăm anumite imagini ca exagerate sau ridicole, însă populaţia nord-coreeană recunoaşte fără ezite (în ele) figura unui lider puternic şi curajos”, subliniază el.