Politician condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro, şocat când i-a fost cerută o sumă de 10 ori mai mică pentru a fi achitat: „Mi s-a părut o glumă proastă”

Anton Marin, fost politician liberal, este judecat de Tribunalul Bucureşti pentru trafic de influenţă, infracţiune pentru care a fost deja condamnat în primă instanţă, după ce a primit o mită de 5 milioane de euro.

15 sept. 2022, 10:34
Politician condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro, şocat când i-a fost cerută o sumă de 10 ori mai mică pentru a fi achitat: „Mi s-a părut o glumă proastă”

Fostul politician a depus o plângere la DNA, acuzând un cetăţean, Eugen Holban, că ar fi încercat să-l escrocheze de suma de 600.000 de euro, pe care i-ar fi pretins-o ca mită în vederea obţinerii unei sentinţe favorabile în justiţie.

Anton Marin a povestit în instanţă cum a fost abordat iniţial de o cunoştinţă a sa, care apoi l-a pus în legătură cu acuzatul, Eugen Holban, acesta pretinzând că este angajat al SRI.

„În octombrie 2020 doamna Gina Velican (n.r. – Virginia Velican) a venit la mine cu o propunerea unor domni de la SRI ca în schimbul unei sume de bani, respectiv 600.000 de euro, să fiu achitat în dosarul penal de pe rolul Tribunalului București. Arăt că Velican mi-a propus, inițial, dacă sunt de acord sa se întâlnească cu respectivele persoane și abia ulterior s-a făcut referire la bani, adică la cei 600.000 de euro în două tranșe: 300.000 care trebuiau plătiți foarte repede, a doua zi, iar restul de 300.000 la final, la achitarea de la CAB. Inițial am fost de acord ca doamna Velican să se întâlnească cu persoanele respective și foarte rapid a avut loc și a doua întâlnire, în urma căreia mi-a transmis pretențiile menționate. Propunerea mi s-a părut de la început o glumă proastă. Suma era exorbitantă. Trebuia să dau un răspuns și nu am fost de acord. Din prima voiam să fac denunț. Mi se părea ceva incredibil ca cineva să poată aranja un proces în România de astăzi”, a relatat Anton Marin.

Citeşte şi: LEGILE JUSTIȚIEI. Cristian Terheș, acuzații grave la adresa lui Cătălin Predoiu: „Romania a fost aleasă să creeze acest precedent în UE. Pare să accepte orice în schimbul asigurării supremației deciziilor CJUE peste cele ale CCR”

Fostul liberal a povestit că a scris denunțul după ce a observat că procesul lui de luare de mită de pe rolul Tribunalului București nu se îndreaptă în direcția în care spera.

„Eu sunt vânător. După 3 săptămâni (n.r. – de la întâlnirea cu Virginia Velican) a venit la mine un alt vânător, la biroul meu din Frumușani. Din vedere îl cunoșteam și ulterior am aflat că îl chema Cercel, din Popești-Leordeni. Îl mai văzusem la partide de vânătoare, dar nu îl cunoșteam personal. El mi-a spus că în cursul unei partide de vânătoare la care participau procurori și judecători s-ar fi discutat de cazul meu și despre refuzul meu, că aceștia erau foarte intrigați și ziceau că o să facă toată demersurile ca eu să fiu condamnat. Cercel mi-a spus date importante: că am dosar la DIICOT, ca la Tribunal se judecă dosarul de la DNA. Chiar în sala unde suntem, doamna președinte care stătea în locul dumneavoastră (n.r. – Anton Marin a fost judecat pe fond de judecătoarea Georgiana Iorguță), eu am cerut o expertiză financiar-contabilă și a fost acceptată. Mi s-a cerut să vin cu obiectivele expertizei. Am văzut-o apoi pe doamna președinte că nici nu s-a uitat pe ele și a respins efectuarea expertizei. Mi s-a părut ciudat că acceptase, apoi nici nu s-a uitat pe ele și a respins. Atunci am fost la DNA și am formulat denunț. În decembrie (n.r. – 2020) doamna Gina Velican mi-a spus ca a fost făcut flagrant cu domnul Holban, pe care acum îl văd pentru prima oară, în sala de judecată”, a relatat fostul liberal.

Citeşte şi: Răsturnare de situație în procesul lui Ion Rădoi. Dosarul fostului lider de sindicat Metrorex s-ar putea întoarce la DNA. Fostul sindicalist Metrorex a scăpat de control judiciar