Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a murit în închisoare. Ultimele imagini VIDEO

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a murit în închisoare, a anunțat penitenciarul, conform Reuters.

16 feb. 2024, 13:35

UPDATE, reacţia Ucrainei: Zelenski este convins că Putin este în spatele morţii lui Navalnîi. „Este evident că Putin se află în spatele morţii lui Navalnîi”, a spus Volodimir Zelenski.

Vorbind în Germania, liderul ucrainean a declarat că preşedintelui rus nu-i pasă cine moare atâta timp cât poziţia sa în fruntea statului este asigurată.

Lui Putin ”îi este frică de orice concurenţă”, denunţă preşedinţia ucraineană după anunţul morţii lui Navalnîi. ”Viaţa ruşilor nu înseamnă nimic pentru el”, denunţă şi Andrii Iermak.

Preşedintelui rus Vladimir Putin ”îi este frică de orice concurenţă” şi nu înţelege decât ”forţa”, denunţă vineri şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, după anunţarea morţii în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

”Putin este răul absolut, care se teme de orice concurenţă. Viaţa ruşilor nu înseamnă nimic pentru el”, denunţă pe Telegram Iermak.

”Nu pot să existe negocieri cu el. Singurul limbaj pe care-l înţelege este cel al forţei”, adaugă el.

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este „profund întristat și tulburat” de moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund întristat și tulburat” de informațiile privind moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, relatează Reuters.
„Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să ră spundă la toate întrebările privind circumstanțele morții sale”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO consideră că e nevoie să fie lămurite imediat cauzele morții lui Navalnîi. Disidentul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare, a anunțat vineri Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia.

UPDATE: Kremlinul a oferit, vineri, prima reacție în cazul decesului în detenție al opozantului rus Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Serviciul Federal de Sancțiuni (FSIN) este „angajat în toate verificările și anchetele necesare” în legătură cu moartea lui Alexei Navalnîi, adăugând că nu sunt necesare instrucțiuni suplimentare.

Potrivit acestuia, cauza decesului ar trebui să fie clarificată de medici. De asemenea, el a precizat că președintele rus Vladimir Putin a fost informat de moartea lui Navalnîi, precizează agenția de știri Baha.

UPDATE: „Indiferent de părere aveţi despre Alexei Navalnîi (foto articol) ca om politic, el a fost asasinat în mod brutal de către Kremlin. Acesta este un fapt şi un lucru pe care trebuie să-l ştiţi despre adevărata natură a regimului actual din Rusia”, denunţă pe X şeful statului leton Edgars Rinkevics.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalny își ispășea pedeapsa.

Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, fusese mutat, în decembrie, în „Lupul polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic.  În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Alexei Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni.

Aleksei Navalnîi, dispărut din închisoare! Nimeni nu știe locul în care se află acum: ”Săptămâna trecută a amețit și s-a întins pe jos”

Cauzele decesului lui Navalnîi  sunt în curs de determinare, anunță Serviciul Federal Penitenciar pentru Okrugul Autonom Yamal-Nenets, potrivit TASS.

„La 6 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul Navalny A.A. nu s-a simțit bine după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali din instituție au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire”, se arată într-un mesaj de pe site-ul Serviciului Federal Penitenciar.

Navalnîi a fost arestat în 2021, după ce şi-a revenit după o tentativă de asasinat prin otrăvire care a fost legată de serviciul de securitate FSB din Moscova.

Picătura chinezească pentru Alexei Navalnîi în închisoare. Torturat să asculte seară de seară discursul lui Vladimir Putin: „Sunteți nebuni?”

Cine este Alexei Navalnîi

Născut din într-un sat aflat la vestul Moscovei, Alexei Navalnîi a ajuns să devină poate cel mai înalt critic al lui Vladimir Putin. Activismul său politic, inclusiv investigațiile ample asupra corupției la nivel înalt și faptul că a candidat pentru a fi primar al Moscovei, i-au dat faimă în Rusia, dar și peste hotare, motiv pentru care mulți credeau că el reprezintă o amenințare pentru Vladimir Putin.

În august 2020, lupta sa împotriva președintelui rus a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă. A fost otrăvit atunci când zbura din Siberia la Moscova. Navalnîi a fost atunci transportat în comă la Berlin, acolo unde a fost salvat.

Echipa sa a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit cu Noviciok. De altfel,  medicii germani au confirmat că el a fost otrăvit cu Noviciok – un agent nervos din epoca sovietică – pentru recuperarea lui fiind necesare luni de zile, dar Kremlinul și-a negat mereu implicarea.

În ciuda pericolului, Alexei Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia, unde a fost ulterior arestat, condamnat pentru acuzații despre care spune că sunt motivate politic. El s-a aflat în închisorile rusești până astăzi, când a fost declarat mort.