Poliţist care a împuşcat mortal un bărbat, anchetat de Parchetul Sibiu

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Sibiu au deschis o anchetă, în cazul unui poliţist care a tras mai multe focuri de armă asupra unui bărbat, în localitatea sibiană Ţapu, acesta decedând ulterior.

21 aug. 2013, 20:45
Poliţist care a împuşcat mortal un bărbat, anchetat de Parchetul Sibiu

Potrivit procurorului criminalist de la Parchetul Tribunalului Sibiu, Nicolae Ihor, în acest caz se fac cercetări pentru omor, dar există şi date care arată că poliţistul a fost ultragiat de victimă.

„Se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor, dar sunt elemente de ultragiere a poliţistului. Poliţistul se apară şi spune că ar fi fost în legitimă apărare, victima a încercat să-l agreseze, l-a ameninţat şi mai departe… Suntem în primele cercetări. Se pare că s-au tras mai multe focuri, un foc de avertisment, dar şi foc în direcţia lui (a victimei – n.r.). Să vedem autopsia ce va stabili: câte focuri s-au tras asupra victimei”, a declarat procurorul.

La rândul său, poliţistul spune că a acţionat legal.

„Am acţionat ca şi poliţist, mai mult o să vă spună purtătorul de cuvânt al IPJ. Am acţionat în cadru legal”, a declarat agentul principal Bogdan Grigoraş de la Poliţia comunei Micăsasa.

Martorii incidentului soldat cu decesul bărbatului de 39 de ani, împuşcat de poliţist, spun că nu a fost vorba despre legitimă apărare.

„Am văzut că ei se ceartă lângă căruţă şi atunci Andrei Goia (victima – n.r.) i-a spus poliţistului să-l lase în pace şi să-l caute acasă dacă are treabă cu el. S-a deplasat spre căruţă în timp ce poliţistul a scos pistolul şi l-a îndreptat spre el şi l-a somat şi i-a spus să stea pe loc că trage. Atunci am auzit o împuşcătură, m-am întors cu faţa şi l-am văzut pe Andrei înapoi în căruţă, era rănit la picior, cred. Poliţistul a îndreptat pistolul şi a mai tras de mai multe ori, trei-patru focuri cred că s-au tras în el”, a povestit o localnică, Lucreţia Coman.

Vecinii spun că totul a pornit de la o discuţie în contradictoriu între agentul principal Bogdan Grigoraş şi localnic, iar acesta din urmă, cunoscut pentru ieşirile violente şi recidivist, i-ar fi reproşat poliţistului că nu i-a făcut dreptate într-un scandal petrecut în localitate în urmă cu câteva zile.

„El spune că s-a apărat! Cu ce s-a apărat? A sărit cu coasa să-i taie capul? Adică tu cu arma şi eu cu mâinile goale, nu? Să tragi să omori un om?! Au rămas doi copii! Să-i fie ruşine poliţistului!”, a spus Vasile Cristea, un localnic.

Martorii mai spun că victima a mai mers cu căruţa în care se afla când a fost împuşcat încă un kilometru până când, localnicii care l-au văzut, au încercat să-i acorde primul ajutor şi au chemat ambulanţa.

„A fost pe scândură, şedea şi a căzut. Şi am zis că o fi beat de a căzut din căruţă! Avea sânge la picior şi când m-am uitat bine în căruţă, să văd ce a păţit, era plin de sânge”, a declarat Maria Rădac, cea care l-a văzut pe bărbat împuşcat şi a chemat ambulanţa.

Medicii ajunşi la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru bărbat, constatând decesul acestuia. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală.

Agentul principal Bogdan Grigoraş are 31 de ani şi lucrează în Poliţie de nouă ani.