Poliţiştii ameninţă şi ei cu greva şi avertizează Guvernul: „Avem soluţii să blocăm sistemul. Nu ne provocaţi!”

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) declanşează proteste de stradă în zilele de 6, 7 şi 8 iunie, putând ajunge chiar la blocarea sistemului, potrivit unui comunicat remis luni.

29 mai 2023, 22:31
Poliţiştii ameninţă şi ei cu greva şi avertizează Guvernul: „Avem soluţii să blocăm sistemul. Nu ne provocaţi!”

Şi poliţiştii din penitenciare vor fi marţi în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2 – 4 ore, după care vor „bloca puşcăriile prin exces de zel”, anunţă, luni, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

„Având în vedere situaţia existentă în ţară generată de lipsa de responsabilitate a guvernanţilor, care au produs şi întreţinut o nemaiîntâlnită degringoladă legislativă; zvonuri publice legate de aşa-zisa ‘specialitate’ a pensiilor ocupaţionale (militare), salarizare precară în Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională; nerespectarea cadrului legislativ şi a etapelor de aplicare a Legii 153/2017, SNPPC va declanşa într-o primă etapă proteste în stradă, urmând ca, în funcţie de evoluţia situaţiei să adopte noi măsuri de reacţie şi protest în vederea îndeplinirii următoarelor obiective care îşi pun amprenta inclusiv pe deficitul de personal nemaiîntâlnit până în prezent în MAI, când, pentru prima dată, în şcolile de agenţi de poliţie, după etapa verificării cunoştinţelor, au rămas 0,57 candidaţi/loc, pe 30.05.2023 urmând să debuteze examinările medicale care, cu siguranţă, vor reduce şi mai mult numărul de candidaţi rămaşi în cursă”, se spune în comunicatul SNPPC.

Astfel, în urma consultării celor 74 de organizaţii SNPPC din ţară (poliţie, poliţie de frontieră şi poliţie imigrări), sindicatul a luat decizia organizării de mişcări sindicale, având două revendicări principale: aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională începând cu 01.07.2023; scoaterea Legii 223/2015 din PNRR.

„Nu suntem de acord cu modificările propuse la Legea 223/2015 în Senat şi nici cu noile amendamente propuse la Camera Deputaţilor”, afirmă sindicaliştii.

Într-o primă etapă SNPPC va organiza şi desfăşura proteste la sediile MAI – Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerului Muncii, în zilele de 6, 7 şi 8 iunie 2023, între orele 11:00 – 14:00, urmând să fie extinse la Guvern, Comisia Europeană, la sediul din Bucureşti, şi la Camera Deputaţilor.

„După aceste prime proteste, în funcţie de evoluţia situaţiei le vom intensifica, putând ajunge chiar la blocarea sistemului. Rugăm toţi poliţiştii, personalul contractual, pensionarii din MAI, dar şi din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională să participe în număr cât mai mare la aceste proteste. Este cazul să ne arătăm nemulţumirile. Atragem atenţia guvernanţilor că, în cazul în care solicitările noastre nu vor fi soluţionate, vom trece la proteste masive, inclusiv la blocarea sistemului. Avem soluţii să blocăm sistemul! Nu ne provocaţi!”, se mai arată în documentul citat.

Citeşte şi: Mesajul vedetelor despre greva profesorilor: „Își trimit copiii la școli private căci le pute învățământul de stat”

Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată într-un comunicat al FSANP.

Primul penitenciar „blocat prin exces de zel” va fi Craiova, urmat de Bistriţa şi Bacău.

Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, precizează FSANP. Această metodă înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume „accesul angajaţilor în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute.

„Coaliţia PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare ‘la comanda’ Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, fără consultarea instituţiilor de forţă ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal şi nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiţie), ci a venit cu fiţuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor?

Creşterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca poliţiştii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu, deoarece speranţa de viaţă a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani. Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi poliţiştilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieţi decente, sub acel coş minim despre care guvernanţii nu vor niciodată să vorbească.

PNL şi PSD, dacă nu ne omorâţi la locul de muncă, ne omorâţi prin înfometare, ca pensionari! Sună cinic, dar aveţi experienţă. Ca dovada aveţi cazurile românilor care au murit de foame şi frig în casă, în iarna anului 2022″, se mai spune în document.

Anunțul grevei vine după ce Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au prezentat varianta definitivă a reformei pensiilor speciale, așa cum a fost negociată de ministrul Muncii (Marius Budăi – PSD) la Bruxelles.

Citeşte şi: Codul Rutier 2023. Șoferii români riscă amenzi de până la 2.900 de lei dacă fac această greșeală în trafic