Poliţiştii americani NU mai AU DREPTUL să verifice TELEFOANELE mobile ale INFRACTORILOR

Poliţia americană nu va mai avea dreptul să verifice fără mandat informaţiile şi datele din telefoanele mobile ale persoanelor arestate, ci doar să inspecteze fizic aceste aparate pentru a se asigura că ele nu pot fi folosite drept arme, a decis miercuri Curtea Supremă de Justiţie a SUA, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
25 iun. 2014, 18:21
Poliţiştii americani NU mai AU DREPTUL să verifice TELEFOANELE mobile ale INFRACTORILOR

Hotărârea a fost luată în urma judecării a două cazuri petrecute în statele California şi Massachusetts, când verificarea telefoanelor mobile a avut un rol decisiv în identificarea autorului unui atac armat, în primul caz, şi a unui traficant de droguri, în cel de-al doilea. În ambele situaţii, cei acuzaţi au pretins că informaţiile folosite împotriva lor au fost obţinute de poliţie încălcându-le drepturile.

Decizia Curţii Supreme aduce o victorie celor care militează pentru respectarea dreptului cetăţenilor la intimitate, dar ea va îngreuna de acum înainte descoperirea infractorilor . ‘Nu putem nega faptul că hotărârea noastră va avea un impact asupra capacităţii de aplicare a legii pentru combaterea delincvenţei, dar respectarea vieţii private are şi un preţ’, argumentează John Roberts, preşedintele Curţii.

Această instanţă a mai decis totodată că poliţiştii vor fi autorizaţi să verifice fără mandat doar ‘elementele fizice ale unui telefon, pentru a se asigura că acesta nu conţine explozivi ori sisteme ce ar putea fi folosite la detonarea unei bombe’.