UDMR nu mai susţine Guvernul PSD-ALDE. Ruptură de la scandalul vandalizării cimitirului eroilor din Valea Uzului

UDMR nu va susţine, începând de joi, nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului, iar protocolul de colaborare dintre această formaţiune şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect, a anunţat joi liderul Uniunii, Kelemen Hunor. Ruptura survine în urma scanadlului vandalizării cimitirului eroilor dela Valea Uzului. Poliţiştii au făcut percheziții joi în județele Bacău și Harghita în dosarul deschis în urma acoperirii crucilor eroilor români din Cimitirul Internațional Valea Uzului cu saci negri din plastic.

RomaniaTV.net
23 mai 2019, 06:51
UDMR nu mai susţine Guvernul PSD-ALDE. Ruptură de la scandalul vandalizării cimitirului eroilor din Valea Uzului

UPDATE UDMR nu va susţine, începând de joi, nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului, iar protocolul de colaborare dintre această formaţiune şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect, a anunţat joi liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

„Începând de astăzi, UDMR nu va susţine nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect. Considerăm că atitudinea Guvernului este inacceptabilă şi solicităm în continuare autorităţilor să înlăture construcţiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului şi să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmăneşti şi ale celorlalţi autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”, a precizat pe Facebook liderul UDMR.

______

UPDATE Conducerea UDMR discută ruperea protocolului de colaborare cu PSD-ALDE. Picătura care a umplut paharul este scandalul legat de vandalizarea Cimitirului din Valea Uzului. Viceprimarul comunei Sânmartin, județul Harghita, a fost dus la audieri la Poliție, după ce dimineață au fost făcute percheziții la locuința acestuia, în cazul Cimitirului Internațional Valea Uzului.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Crețu, a declarat că perchezițiile se desfășoară pe raza județului Bacău. „Polițiștii de la IPJ Bacău efectuează joi percheziții în județ legătură cu Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, sunt activități din cadrul anchetei”, a spus Crețu.

Au fost aduși anumiți oameni la audieri, inclusiv cei care se află la conducerea unor localități. Vorbim aici despre viceprimarul UDMR din localtatea Sânmartin, de altfel s-a făcut și percheziții la domiciliul acestuia.

Potrivit unei postări pe Facebook a senatorului UDMR Harghita, Tanczos Barna, viceprimarul din Sânmartin are sprijinul Uniunii în eforturile de clarificare a situației.

„Autoritățile din județul Bacău au efectuat, în zori, o percheziție la domiciliul viceprimarului din localitatea Sânmartin, județul Harghita, în urma unei plângeri depuse împotriva lui, probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare. Viceprimarul a fost dus la secția de poliție din Miercurea Ciuc pentru audieri. Laszlo Antal nu a avut nicio implicare în acțiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Laszlo Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situații”, se arată în postarea de pe rețeaua de socializare.

Percheziții similare au loc și în județul Harghita, fiind vizate persoanele care au acoperit cu saci negri de plastic crucile eroilor români din Cimitirul Internațional Valea Uzului, conform unor surse judiciare.

Potrivit acestora, printre persoanele suspecte se numără femeia care în 2017 a protestat în timpul unei vizite a premierului Ungariei, Orban Viktor, la Universitatea de Vară de la Tusvanyos și a fost agresată de alți participanți la manifestare.

Săptămâna trecută, polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenția premierului Dăncilă.

Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internațional Valea Uzului, din Dărmănești, județul Bacău a fost amânată, primarul susținând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susținea, însă, că autoritățile nu aveau aviz.

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.