Polițiștii erau pregătiți să-l împuște pe tatăl care și-a sechestrat fiica în casă în Chiajna. Un gest făcut de bărbat i-a salvat viața

Unul dintre polițiștii care au negociat cu bărbatul din Chiajna care și-a ținut sechestrat copilul în vârstă de 5 ani, timp de 28 de ore, a dat detalii șocante din timpul celei mai lungi misiuni de salvare a unui ostatic din istoria Poliției Române.

08 mai 2023, 15:38
Polițiștii erau pregătiți să-l împuște pe tatăl care și-a sechestrat fiica în casă în Chiajna. Un gest făcut de bărbat i-a salvat viața

Cazul fetiței de 5 ani sechestrate de tatăl său în locuința familie în Chiajna a șocat opinia publică. Mulți s-au întrebat de ce au așteptat polițiștii 28 de ore în încercarea de a o salva pe fetiță, de ce nu au intrat peste ei în casă. Unul dintre polițiștii care au negociat cu bărbatul din Chiajna a oferit detalii șocante din timpul celei mai lungi misiuni de salvare a unui ostatic din istoria Poliției Române.

Polițiștii ilfoveni s-au alerta joi, în jurul orei 14.00, după ce o femeie a reclamat că soțul său a bătut-o și a izgonit-o de acasă, iar el s-a sechestrat în casă cu fetița lor în vârstă de 5 ani și amenință că se aruncă în aer, împreună cu aceasta. Marin Burtea era în conflict cu soția lui, iar undeva în jurul orei 13.00, cei doi se certaseră din nou. După conflict, femeia l-ar fi amenințat pe soțul ei că pleacă la Iași împreună cu fetița. Disperat, Marin i-a răspuns că nu vrea să trăiască fără fiica lui și urmează să se arunce în aer alături de aceasta. Abia după 28 de ore de negocieri fetița a fost salvată.

Citește și: Dezvăluirile ministrului Bode după cazul de sechestrare din Chiajna: ”Bărbatul a amenințat că dă drumul la gaz și aruncă în aer casa”

Agentul șef principal Dumitru Mușat, din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale (SAS) al IPJ Ilfov a negociat, neîntrerupt, timp de 13 ore cu Marin Burtea și a reușit să-l facă să renunțe, exact în clipa în care, cuprins de deznădejde, a intenționat să-și pună în aplicare planul inițial și să arunce totul în aer.

Polițistul susține că s-a poziționat lângă una dintre ferestrele imobilului. Jaluzelele groase erau trase și nu se putea vedea nimic în locuință. Se putea auzi, însă, cum Marin Burtea se plimba nervos, din cameră în cameră, în timp ce trăgea după el o butelie plină cu gaz.

Negociatorul a povestit, într-un interviu pentru Gândul, că bărbatul părea decis să moară și s-o ia cu el și pe copila de 5 ani, de care nu accepta să fie despărțit în urma posibilului divorț de soție.

„L-am întrebat ce probleme are și mi-a spus că nu mai vrea să trăiască. Apoi, l-am auzit cum i-a spus fetei că urmează să-l întâlnească pe bunicul ei, mort de câțiva ani”, a spus Mușat.

Negociatorul a mai povestit că, din cauza gravității situației, s-a luat în calcul varianta în care tatăl copilului să fie eliminat de lunetiștii SIAS. În jurul orei 03.00, a avut loc cel mai greu moment al celor 36 de ore ale misiunii de salvare.

„Marin a luat copilul într-o mână, iar în cealaltă ținea butelia. În mâna cu care ținea copilul reușise să apuce și un dispozitiv pentru aprins focul. L-am auzit cum a dat drumul la gaz și l-a lăsat să iasă. Atunci l-am întrebat dacă el chiar vrea să-și omoare copilul. Dacă îl iubește. Atunci s-a schimbat deodată și a devenit cooperant”, a povestit Dumitru Mușat.

Polițistul spune că Marin Burtea a fost de acord să deschidă ferestrele, să țină luminile stinse și să scoată din priză toate electrocasnicele.

De fapt, spune Mușat, acesta a și fost momentul în care s-a renunțat la varianta în care Burtea ar fi fost omorât de lunetiști, în condițiile în care a dat dovadă că iubește copilul îndeajuns de mult ca să nu-i facă rău.