Poliţiştii îi caută pe ciobanii care şi-au lăsat cele 214 oi omorâte de trăsnet să le mănânce urşii

Prefectura Hunedoara a cerut sprijinul poliţiştilor hunedoreni pentru a-i descoperi pe ciobanii care au abandonat oile moarte în Retezat. În plus, va fi sesizată şi APIA pentru a lua măsurile care se impun.

15 iul. 2014, 09:20

Au anunţat foarte târziu ce s-a întâmplat în munte, punând astfel în pericol chiar şi vieţile turiştilor, iar acum sunt căutaţi de poliţiştii  hunedoreni, scrie zhd.ro. Este vorba despre ciobanii ale căror oi au murit săptămâna trecută în Retezatul Mic şi din leşurile cărora se înfruptă urşii, la nici 300 de metri de un traseu turistic.

Citeşte şi Urs salvat după ce a rămas cu capul blocat într-o găleată: Am folosit o MACARA VIDEO

„Poliţia a fost sesizată pentru a descoperi ciobanii care trebuiau să ne anunţe ce s-a întâmplat, nu pentru vreo altă infracţiune. Noi facem acum munca pe care ei ar fi trebuit să o facă. Am fost anunţaţi după 10 zile de către administraţia Parcului Naţional Rezetat şi am considerat că se impune întrunirea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, care spune că incidentul din retezat ar fi trebuit raportat imediat, dată fiind dimensiunea lui.

Citeşte şi IMAGINI ŞOCANTE. O turmă de oi a căzut într-o groapă cu BITUM şi SMOALĂ VIDEO

De asemenea, în acest caz va fi sesizată şi APIA, pentru a lua măsurile care se impun. Sorin Vasilescu spune că, în afara de subvenţia primită pentru  oi, crescătorii de animale beneficiază şi de pachete de agromediu, în baza cărora au obligaţia să întreţină păşunile, numai că în acest caz numai de întreţinerea păşunilor nu mai poate fi vorba. Reamintim că un traseu turistic din Retezat a fost închis, după ce în zonă s-a semnalat prezenţa mai multor urşi. Fiarele sălbatice au fost atrase de oile moarte dintr-o râpă, din care se înfruptă de aproximativ o săptămână,  iar pericolul pentru turişti este foarte mare.

Decizia de a închide traseul turistic Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piula – Cabana Buta a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit la solicitarea prefectului de Hunedoara şi a analizat situaţia din Retezat. Sunt sute de oi moarte, iar ciobanii au spus spun că oile au fost atacate de un urs, s-au speriat şi efectiv s-au călcat în picioare încercând să scape. Atraşi de mirosul de sânge, urşii au dat imediat atacul, constituind un pericol major pentru turiştii care trec prin zonă. De asemenea, în zona Pleşa – Piula sunt alte aproximativ 214 oi moarte, care au fost lovite de un trăznet, iar leşurile animalelor au rămas pe poteca turistică.