„Numărul de poliţişti locali din municipiul Buzău este la 60% din capacitatea maximă aprobată de Prefectura Buzău, respectiv 129 de poliţişti locali. În momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea 84 de poliţişti locali. Dacă se modifică numărul de poliţişti locali la mia de locuitori, în momentul de faţă fiind unul la mia de locuitori, există posibilitatea să fim afectaţi. Unul la 1.500 aşa cum a fost varianta pusă pe tapet de domnul premier ar reduce numărul de poliţişti locali de la 84 la 69”, a declarat Traian Drăgan, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Locali Buzău şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România.
Acesta a subliniat că măsura propusă „nu are legătură cu realitatea”, explicând că „nu poliţiştii locali au creat deficitul imens în care se află România acum. Noi suntem la nivel naţional în jur de 10.000, în schimb avem nenumărate atribuţii. Domnul Bolojan face referire la infracţionalitatea în municipiul Oradea. Este mai scăzută decât în municipiul Buzău care şi aşa suferă de lipsă de personal atât în Poliţia Română, cât şi în cea Locală”.
Premierul Ilie Bolojan a argumentat în cadrul unei conferinţe de presă că în unele oraşe numărul poliţiştilor locali este supradimensionat, iar în altele este sub nivelul legal, fără ca acest lucru să influenţeze semnificativ nivelul infracţionalităţii.
„De exemplu, Buzău este în această situaţie şi nu reuşeşte să îi aducă sub limita legală, din cauza proceselor care trenează de ani de zile. Dar nu s-a constatat ca într-un oraş cu număr mic de poliţişti să avem infracţionalitate sau problemele de curăţenie scăpate de sub control. Sau în oraşul cu personalul poliţiei locale supradimensionat lucrurile să fie total diferite”, a spus premierul.
La Buzău, conflictul juridic dintre personalul contractual al Poliţiei Locale şi municipalitate durează din 2016. Potrivit reprezentantului personalului contractual – Serviciul Pază din Poliţia Locală, Vasile Ene, Primăria a încercat disponibilizarea acestora, considerând că angajările au fost ilegale.
„Potrivit legii, personalul contractual de la Poliţia Locală nu este calculat unul la mia de locuitori, se calculează în funcţie de numărul de obiective ale Primăriei Buzău. Avem posturi la licee, şcoli şi alte obiective, parcurile. Pe un post avem 4,8 oameni, să spunem 4 oameni, asta înseamnă că dacă avem 46 de obiective, avem în jur de 184 de poliţişti. Avem un proces din 2016, se apropie de sfârşit. Atunci ni s-a spus că suntem angajaţi ilegal. Noi am depus toate documentele de la ANFP că suntem angajaţi legal”, a explicat Ene.
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a confirmat existenţa acestui litigiu şi impactul potenţial al unei noi reglementări. „Dacă se va modifica legea, în mod normal ar trebui să se respecte noua lege ar urma să plece 187 de poliţişti. Noi am început cu 323, dar, în ultimii ani au mai plecat, pensionat, câţiva au murit. Funcţionarii publici rămân, avem un proces cu poliţiştii contractuali care au mai rămas din 323, 187”, a declarat edilul pentru Agerpres.
Premierul a mai propus organizarea de dispecerate comune pentru a evita suprapunerile de competenţe.
„Prin organizarea de dispecerate comune, nu mai ai cinci poliţişti naţionali într-un dispecerat şi încă cinci poliţişti locali într-un alt dispecerat. Prin direcţionarea exactă a echipajului care răspunde de o anumită zonă la problema respectivă, se stabilesc clar responsabilităţi, se evită suprapunerile”, a explicat Bolojan.
Vasile Biţa, preşedintele SNPPC Buzău, a declarat că ideea este bună, dar trebuie adaptată la situaţiile din teren. „Nu este o propunere rea, dar ce facem în situaţia în care într-un loc nu ştim exact despre ce este vorba. Putem vorbi în primă fază spre exemplu de o tulburare a liniştii publice, trimiţi poliţistul local care poate nu este pregătit în situaţia în care la faţa locului ne confruntăm cu situaţii grave. Ideea nu este rea, dar trebuie să fie bine definită. Dacă ne amintim, în pandemie, Poliţia Locală era sub coordonarea Poliţiei Naţionale şi lucrurile au mers bine”, a punctat liderul sindical.