Poliţiştii români vor fi dotaţi cu camere portabile şi echipament de ultimă generaţie. Abuzurile, dovedite mai uşor în instanţă

Începând din luna august, 6.000 de camere portabile şi echipamente de ultimă generaţie vor intra în dotarea Poliţiei Române, ajungând la agenţii de pe teren, care le vor ataşa pe uniformă în momentul în care întră în tură. Imaginile de la intervenţii vor fi folosite ca probe în anchetă, prin urmare poliţiştii pot demonstra mai uşor comportamentele inadecvate ale cetăţenilor.

RomaniaTV.net
09 iul. 2020, 17:54
Poliţiştii români vor fi dotaţi cu camere portabile şi echipament de ultimă generaţie. Abuzurile, dovedite mai uşor în instanţă

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Bogdan Ghebaur, a declarat faptul că camerele vor intra în dotarea poliţiştilor din teren, în uniformă.

Citeşte şi: George Floyd a strigat în repetate rânduri că nu poate să respire şi a spus că îşi iubeşte copiii, când a simţit că va muri

„Bodycamerele vor intra în dotarea polițiștilor din teren, în uniformă. Vorbim de cei de la ordine publică, transporturi sau rutieră, pentru că ei sunt primii care intra în contact cu cetățeanul” , a declarat acesta.

Acest timp de echipament este folosit cu succes de Poliţia Metropolitană din Londra. Scopul este de a filma orice intervenţie pentru a preveni atât mita, cât şi eventualele agresiuni. 

„Ce e important de reținut. Imaginile vor fi folosite doar în cazurile unor anchete penale. Fie că vorbim despre o sesizare de abuz în serviciu venit din partea cetățenilor sau un caz de ultraj. Prin folosirea lor se va respecta protecția datelor cu caracter personal” , a declarat Bogdan Ghebaur.

Camerele sunt de ultimă generaţie şi sunt făcute special pentru forţele de ordine. Acestea pot înregistra până la 12 ore la standarde înalte şi au capacitatea de a filma cadre largi şi de a înregistra înainte de a fi pornite tocmai pentru a nu pierde momente cheie din intervenţia poliţiştilor.

În total, 12.000 de camere de ultimă generaţie vor ajunge la poliţiştii români. Valoarea contractului se ridică la peste 15 milioane de lei.