Politologul Cristian Pîrvulescu se teme de curentul „RO-EXIT”, după eșecul „Schengen”: „Ne aflăm în faţa unui mic dezastru!”

Politologul Cristian Pîrvulescu se teme pentru partidele vechi din Europa. Pentru că nemulțumirea popoarelor a crescut enorm în ultimii ani, în special în România, forțele conservatoare, suveraniste și chiar extremiste vor lua prim-planul. Astfel, euroscepticismul va câștiga din ce în ce mai mult teren, crede profesorul de la SNSPA. 

19 dec. 2022, 22:28
Politologul Cristian Pîrvulescu se teme de curentul „RO-EXIT”, după eșecul „Schengen”: „Ne aflăm în faţa unui mic dezastru!”

În România, trendul „RO-EXIT” va fi amplificat, după ce țara noastră a primit „reject” pe tema „Schengen”.

„Suntem nici la două săptămâni de la momentul în care a existat veto-ul austriac. Încă opinia publică românească este afectată de acest veto, pentru că politicienii au creat o mult prea mare aşteptare.

Va exista un sentiment antieuropean din ce în ce mai dezvoltat, din cauza asta şi este un lucru pe care am putea bănui că austriecii nu doar l-au intuit, l-au ştiut şi probabil l-au şi dorit într-o anumită măsură, în orice caz, nu le-a păsat foarte tare că se va întâmpla asta aici pentru că au cu totul alte planuri, cu totul alte interese”, a declarat politologul, pentru Prima News.

Românii deja au început să-și schimbe opinia cu privire la UE, deși cândva, marea majoritate a cetățenilor țării erau poziționați categoric, „pro-Europa”, cândva, a remarcat Pîrvulescu.

„Nu cred că vorbim acum de o majoritate, românii care sunt dispuşi să asculte şi să înţeleagă au priceput că ceea ce s-a întâmplat nu a fost nici de departe o acţiune europeană împotriva României, din contră, a reuşit ceea ce altă dată nu putea să creeze – o alianţă în jurul său.

Această alianţă nu a fost suficientă. Suntem în continuare în centrul unei alianţe şi vizita lui Viktor Orban a fost importantă, dincolo se semnarea acelui contract, pentru că se adresează celor cu sensibilităţi extremiste”, a mai transmis Pîrvulescu, pentru sursa citată.

 

Avertismentul lui Cristian Pîrvulescu

 

Totuși, la anul, dacă România va fi acceptată în Schengen, curentul „anti-UE” se va disipa, crede celebrul politolog.

„Înainte ştiam că românii au mai mare încredere în instituţiile europene decât în cele naţionale. Să nu scadă această încredere, pentru că ne aflăm în faţa unui mic dezastru!”, a mai punctat Pîrvulescu.

Politologul a mai arătat că prin declaraţiile privind un boicot la adresa Austriei, PSD „încearcă să recupereze acel electorat naţionalist care a plecat spre AUR”.