Polonezii îi avertizează pe toţi europenii că refugiaţii ar putea răspândi boli infecţioase

Partidul Lege și Justiție (PiS), favorit la câștigarea alegerilor legislative din Polonia de la 25 octombrie, și-a exprimat sprijinul față de liderul său, Jaroslaw Kaczynski, după ce acesta a avertizat că refugiații sosiți din Orientul Mijlociu ar putea aduce cu ei boli și paraziți în Polonia.

15 oct. 2015, 14:44
Polonezii îi avertizează pe toţi europenii că refugiaţii ar putea răspândi boli infecţioase

‘(Jaroslaw Kaczynski) vorbește despre fapte și întreabă dacă există riscuri reale. Despre asta vor să știe polonezii. Având în vedere milioanele de refugiați (care vin în Europa), astfel de întrebări sunt complet justificate’, a comentat purtătoarea de cuvânt a PiS, Elzbieta Witek.

‘Există deja semne de izbucnire a unor boli care sunt foarte periculoase și care nu au mai fost văzute în Europa de multă vreme: holeră pe insulele grecești, dizenterie la Viena. Se mai vorbește și despre alte boli, chiar mai grave’, a declarat luni Kaczynski, aflat în campanie într-un mic oraș la 90 km nord de Varșovia.

‘Mai există și diferențe legate de geografie, diverși paraziți, protozoare cu care acești oameni sunt obișnuiți și care nu sunt periculoase pentru organismele lor, dar pot fi periculoase aici. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să discriminăm pe cineva, dar trebuie făcute controale’, a adăugat liderul conservator.

Declarațiile lui Jaroslaw Kaczynski i-au atras critici ample în presă și din partea centriștilor aflați la guvernare, unii acuzându-l că se folosește de sentimente ultranaționaliste pentru a alimenta ura și frica.

Autoritățile sanitare europene nu au raportat niciun caz de epidemii de boli infecțioase în locurile din Europa cu un mare număr de migranți.

Conform cotelor aprobate luna trecută de Uniunea Europeană, Polonia urmează să primească încă 4.000 de refugiați pe lângă cei 2.000 conveniți anterior.

Responsabili din Partidul Lege și Justiție au indicat însă că, în situația în care vor câștiga alegerile legislative, se vor opune relocării de migranți din Siria sau Irak în Polonia.