Polonia îi cere Curţii Europene de Justiţie să nu mai fie obligată să primească refugiaţi conform cotelor UE de migranţi

Polonia a depus un apel la Curtea Europeană de Justiţie împotriva obligaţiei de a primi refugiaţi în baza schemei de relocare aprobată de Uniunea Europeană, a anunţat marţi ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

18 iul. 2017, 14:07
Polonia îi cere Curţii Europene de Justiţie să nu mai fie obligată să primească refugiaţi conform cotelor UE de migranţi

La 13 iunie, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora.

„Acest caz a fost contestat la Curtea Europeană de Justiţie şi vom aştepta deznodământul acestei decizii. Relocarea ar fi trebuit să aibă loc în perioada 2015 şi 2017. Dar nu a fost implementată practic de către nimeni. Uniunea Europeană nu deţine un instrument de pedeapsă într-un asemenea caz”, a declarat Waszczykowski, potrivit Mediafax.

Şeful diplomaţiei poloneze consideră că relocarea unor oameni pe un fond obligatoriu este „depăşită şi inumană”, potrivit

Citeşte şi Demonstraţii în Polonia împotriva reformelor în Justiţie. UE, „preocupată” de demonstraţii

 Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată.

Dar până în prezent au fost relocate doar 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat. Potrivit cotelor stabilite de UE, Polonia ar trebui să primească 6.200 de refugiaţi, în principal din Siria.