Polonia îi cere Norvegiei să împartă cu alte ţări profitul uriaş din petrol şi gaze. „Câştigă cu peste 100 de miliarde de euro mai mult, este pradă de război”

Norvegia ar trebui să împartă profiturile „gigantice” pe care le-a realizat recent ca urmare a prețurilor mai mari ale petrolului și gazelor, iar acest profit ar trebui împărţit în mod special cu Ucraina, este de părere premierul polonez Mateusz Morawiecki.

25 mai 2022, 23:23
Polonia îi cere Norvegiei să împartă cu alte ţări profitul uriaş din petrol şi gaze. „Câştigă cu peste 100 de miliarde de euro mai mult, este pradă de război”

Răspunzând la o întrebare despre politica energetică a guvernului său Morawiecki a spus că Polonia, dependentă de cărbune, intenționează să treacă la surse regenerabile și la energia nucleară, renunțând în același timp la livrările de petrol și gaze din Rusia și, la un moment dat, de asemenea, din țările arabe. El este însă nemulţumit că alte țări din Europa, precum Norvegia, profită de pe urma prețurilor tot mai mari la petrol și gaze și în contexul în care UE pune presiune pentru renunțarea la gazele și petrolul din Rusia.

Premierul polonez a cerut astfel Norvegiei să împartă profiturile uriașe pe care le-a obținut din petrol și gaze ca urmare a războiului din Ucraina. Vorbind la un forum pentru tineret de la Varșovia, Mateusz Morawiecki a menționat că profiturile din petrol și gaze din acest an, pentru Norvegia, „o țară mică de cinci milioane de oameni, vor fi cu peste 100 de miliarde de euro mai mari decât în ultimii ani„.

Citeşte şi Vânzările de produse petroliere ale filialei Gazprom în România au crescut de 2,5 ori în ciuda sancţiunilor impuse după războiul din Ucraina

Nu este normal, nu este corect” iar Norvegia „ar trebui să împartă acest profit în exces, gigantic”, a continuat premierul polonez. „Este pradă – în mod neintenționat, desigur, pentru că nu este vina Norvegiei, acest război din Ucraina – dar este pradă indirectă a ceea ce se întâmplă, din războiul provocat de Putin”.

„Suntem cu toții indignați de Rusia și pe bună dreptate”, a mai spus Mateusz Morawiecki, citat de Bloomberg. „Dar doamnelor și domnilor, ceva nu este în regulă. Norvegia ar trebui să împărtartă, nu neapărat cu Polonia, ci mai ales cu Ucraina, cea mai afectată de acest război. Nu este normal?”.

Citeşte şi UE îşi revizuieşte planurile privind embargoul petrolului din Rusia. Ungaria, Cehia şi Slovacia beneficiază de excepţii şi vor primi bani