Polonia îngheaţă ratificarea acordului ACTA

Primul ministru Donald Tusk a anunţat vineri că Polonia îngheaţă ratificarea acordului multilateral împotriva contrafacerilor ACTA, împotriva căruia au protestat mii de polonezi, care văd în document o ameninţare la adresa libertăţii de exprimare pe Internet, transmite AFP.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 16:34
Polonia îngheaţă ratificarea acordului ACTA

„Consider că argumentele pentru oprirea ratificării sunt justificate. (…) Semnarea acordului ACTA nu a făcut obiectul unor consultări suficiente cu toate părţile din acest proces”, a declarat Tusk în faţa presei, anunţând noi „consultări ample”.

„Procesul de ratificare va fi îngheţat atât timp cât nu vom fi înlăturat toate îndoielile. Aceasta va solicita, probabil, trecerea în revistă a legislaţiei poloneze. Nu putem exclude nici că, în final, acordul nu va fi aprobat”, a adăugat şeful guvernului.

ACTA este menit oficial să lupte împotriva contrafacerilor de medicamente, produse, dar şi împotriva descărcărilor ilegale de pe Internet.

Polonia, ca şi alte state europene, a semnat acest acord la 26 ianuarie, în pofida unor vii proteste pe Internet şi în stradă. Mai multe mii de polonezi, în majoritate tineri, au manifestat timp de câteva zile împotriva ACTA, în care văd o ameninţare la adresa libertăţii de exprimare pe Internet şi un pretext pentru a închide numeroase site-uri.

ACTA a fost negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Elveţia, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Maroc şi Mexic.