Polonia refuză să adopte euro în 2015, dar vrea să îndeplinească până atunci criteriile fiscale”

Oficialii guvernamentali de la Varşovia au anunţat că Polonia nu intenţionează să adopte euro în 2015, dar trebuie să îndeplinească până atunci criteriile privind deficitul, transmit Reuters şi AP.

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 12:53
Polonia refuză să adopte euro în 2015, dar vrea să îndeplinească până atunci criteriile fiscale”

Ministrul polonez de finanţe Jacek Rostowski a negat luni la Bruxelles că Polonia intenţionează să adopte euro în 2015, după ce un reprezentant al UE a declarat că Varşovia şi-a fixat această dată pentru a renunţa la zlot.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a afirmat înaintea summitului liderilor UE că premierul polonez Donald Tusk şi-a exprimat speranţa că Polonia se va alătura zonei euro în următorii trei ani.

‘Nu avem astfel de planuri’, a afirmat Rostowski, adăugând că Polonia ar putea îndeplini până atunci criteriile privind deficitul, necesare aderării la euro, dar este puţin probabil să realizeze stabilitatea zlotului până în 2015, de asemenea o cerinţă pentru a intra în zona euro.

‘Vrem să îndeplinim criteriile fiscale’, a afirmat oficialul polonez. Acesta a explicat că în 2015 deficitul bugetar al Poloniei ar trebui să scadă sub 1% din PIB, de la 5,6% din PIB în 2011.

De la debutul crizei financiare mondiale în 2008, zlotul polonez s-a depreciat în raport cu valutele considerate sigure, inclusiv euro. Acest lucru a făcut exporturile poloneze mai puţin scumpe pentru cumpărătorii din străinătate şi a contribuit la menţinerea creşterii economice, Polonia fiind singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea.

Şi şeful statului lituanian, Dalia Grybauskaite, a anunţat în 2 ianuarie că Lituania nu va adopta probabil euro în 2014. Guvernul de centru-dreapta, la putere la Vilnius, şi-a propus intrarea în zona euro în 2014, dar a devenit din ce în ce mai prudent în contextul crizei datoriei care ameninţă însăşi existenţa euro. Pentru unii analişti, ar trebui aşteptat anul 2016 sau 2017 pentru acest obiectiv.

Pe fondul problemelor cu care se confruntă zona euro, premierul ceh Petr Necas a refuzat să fixeze o dată pentru adoptarea monedei euro în timpul mandatului său, care se încheie în 2014.