Polonia, PRUDENTĂ şi PRAGMATICĂ: Premierul Ewa Kopacz aşteaptă CONSOLIDAREA ZONEI EURO înainte de aderare

Polonia va aştepta o consolidare a zonei euro înainte de a adera şi va da dovadă de 'pragmatism' în ceea ce priveşte Ucraina, a declarat noul premier polonez Ewa Kopacz, prezentând în parlament priorităţile politicii sale, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

01 oct. 2014, 14:28
Polonia, PRUDENTĂ şi PRAGMATICĂ: Premierul Ewa Kopacz aşteaptă CONSOLIDAREA ZONEI EURO înainte de aderare

‘Înainte de a răspunde la întrebarea privind calendarul de aderare la zona euro, trebuie să punem o altă întrebare: care este situaţia în zona euro şi în ce direcţie se îndreaptă’, a declarat Ewa Kopacz care a preluat mandatul de la Donald Tusk, numit în fruntea Consiliului European.

Dacă zona euro trebuie ‘consolidată’, Polonia trebuie, la rândul său, să îndeplinească toate criteriile de aderare, ‘ceea ce va fi oricum un lucru bun pentru economia sa’, a mai spus ea.

Polonia îndeplineşte deja majoritatea criteriilor stabilite de Tratatul de la Maastricht, cu excepţia deficitului public, în continuare mai mare de 3% din PIB, însă, după toate probabilităţile, pe cale să se reducă în 2015, potrivit Ministerului de Finanţe.

Ewa Kopacz, al cărui cabinet trebuie să obţină joi seara aprobarea Parlamentului, a cerut tuturor părţilor să ajungă la un ‘consens’ în politica externă, având în vedere criza din Ucraina, care a provocat temeri în Polonia legate de propria siguranţă.

‘O politică pragmatică faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina va reprezenta unul dintre obiectivele guvernului meu’, a mai spus ea, în condiţiile în care Varşovia este foarte implicată în susţinerea Kievului împotriva Moscovei, ceea ce a provocat nemulţumirea Kremlinului.

Citeşte şi Sancţiunile reciproce UE-Rusia NU afectează ECONOMIA zonei euro

Totodată, Polonia, care doreşte consolidarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, va sprijini acordul de liber schimb negociat (TTIP) şi va cere ‘o mai mare prezenţă militară americană’ în Polonia, a mai spus Kopacz.

Noua şefă a guvernului polonez a menţionat printre priorităţile sale şi securitatea energetică în Europa.

Polonia ‘va susţine în mod activ proiectul unei uniuni energetice’ propus de Donald Tusk şi sprijinit în prezent de ‘marea majoritate a liderilor europeni’, a mai spus ea, lăsând să se înţeleagă că Polonia va continua să se opună reducerilor drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

‘Guvernul meu nu va aproba dispoziţii care presupun costuri suplimentare pentru economia noastră’, a mai spus Ewa Kopacz