Polonia votează pentru eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru cei care susţin că statul a fost părtaş

Camera Inferioară a Parlamentului din Polonia a votat miercuri pentru eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru persoanele care ar sugera că statul a fost complice la crimele împotriva evreilor.

RomaniaTV.net
27 iun. 2018, 11:48
Polonia votează pentru eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru cei care susţin că statul a fost părtaş

Premierul polonez Mateusz Morawiecki ceruse camerei inferioare a parlamentului să elimine pedeapsa cu închisoarea din proiectul de lege – un anunţ neaşteptat care survine în contextul în care guvernul de la Varşovia, condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), se află sub o monitorizare atentă din partea Uniunii Europene din cauza reformelor judiciare şi vrea să întărească legăturile de securitate cu Washingtonul.

„Renunţăm la prevederile penale”, a spus şeful de cabinet al premierului, Michal Dworczyk, la postul public de radio, adăugând că respectivele părţi ale proiectului de lege ar distrage atenţia de la sensul originar al iniţiativei.

Guvernul a precizat că, în urma dezbaterilor publice asupra proiectului de lege, s-a decis că există alte ‘unelte’ care pot fi folosite pentru „a proteja renumele Poloniei”.

Aproximativ trei milioane de evrei care locuiau în Polonia înainte de război au fost ucişi de nazişti, reprezentând circa jumătate din numărul total de evrei care au fost omorâţi în Holocaust.