Polonia: Ziua Independenţei a degenerat în PROTESTE VIOLENTE ale extremei drepte, la Varşovia

Zeci de mii de persoane au participat, luni, la Varşovia, la un marş convocat de extrema dreaptă cu ocazia Zilei Independenţei, transmit AFP şi Associated Press, menţionând că poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a pune capăt violenţelor unora dintre demonstranţi.

RomaniaTV.net
11 nov. 2013, 19:53

La manifestaţie au luat parte aproximativ 50.000 de persoane, conform estimărilor organizatorilor. Autorizat iniţial de primăria din Varşovia, marşul a degenerat după ce grupuri de tineri cu cagule au distrus autoturisme şi au spart ferestrele unor clădiri din centrul capitalei poloneze. Poarta Ambasadei Rusiei a fost incendiată de către manifestanţii extremişti.

Manifestanţii au atacat şi forţele de ordine cu pietre şi sticle. Protestatarii au cerut demisia guvernului liberal condus de Donald Tusk. Patru poliţişti au fost spitalizaţi şi aproximativ 15 persoane au fost reţinute, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, informează Agerpres.

Citeşte şi Extrema Dreaptă se extinde: Partidul ZORII UNGUREŞTI ia naştere în Ungaria

Ceremonii oficiale au fost organizate în întreaga ţară pentru a marca a 95 de ani de la redobândirea suveranităţii de stat a Poloniei la 11 noiembrie 1918, ca urmare a Primului Război Mondial. Polonia dispăruse ca stat după ce teritoriul său fusese împărţit de Rusia, Prusia şi Austro-Ungaria, la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Preşedintele Bronislaw Komorowski a organizat un miting la Varşovia, la care au luat parte mii de persoane. Opoziţia şi-a organizat propria demonstraţie de Ziua Independenţei, la Cracovia.