Poluare Bucureşti. Ce simbolizează focul aprins în seara de Lăsatul Secului

Reţelele de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării, în Bucureşti. Reamintim că în fiecare an, de lăsatul secului se aprinde un foc mare ce simbolizează puterea creatoare, pasiunea, dragostea, purificarea, dar și puterea distructivă.

02 mart. 2020, 08:20
Poluare Bucureşti. Ce simbolizează focul aprins în seara de Lăsatul Secului

În fiecare an, ziua de lăsatul secului este sărbătorită prin răsfăț culinar, dar și prin foc în fața porții pentru a alunga cele rele și a chema primăvara. Se înscrie în rândul tradițiilor populare legate de fertilitate și puterea magică a focului. De sute de ani, oamenii știu că focul simbolizează puterea creatoare, pasiunea, dragostea, purificarea, dar și puterea distructivă.

Pe înserat, copii, tineri și bătrâni ies în fața porții, la colț de stradă sau în fața blocului, cum făceam eu în copilărie. Fiecare contribuie cu o scândură de lemn sau o roată de cauciuc pentru organizarea focului. Părinții își amintesc că în copilăria lor mergeau în cimitir pentru a strânge crucile de lemn care erau căzute cu fața în jos. Urmau să fie arse în focul din seara de lăsatul postului, simbolizând astfel „încheierea scopului crucii”. Pe cele căzute cu fața în sus le puneau la loc.

După cum s-a învățat de la străbuni, e necesar ca evenimentul să fie însoțit de veselie, așa că se închină un pahar de vin. Oamenii speră ca prin foc și voie bună să cheme primăvara și să alunge spiritele rele. Dansează în jurul focului, iar cei mai curajoși sar peste. Copiii se joacă cu un băț aprins la un capăt și fac cercuri în aer. Despre tinerii care reușesc să sarムpeste acest foc, se spune că se vor căsători în anul care urmează.

Există o strigare specifică acestei zile: „Mă roagă, mă roagă. Cine mi te roagă. Mă roagă cutare(numele fetei) să-i fac leagăn de mătase, să-l arunc la cutărescu(numele tatălui fetei) în casă”. Este rostită de flăcăi care strigă numele fetelor nemăritate pe care le îndrăgesc.

La plecarea acasă, participanţii iau cărbuni aprinşi – simbol al fertilităţii – şi îi aruncă peste păşuni, grădini şi livezi, pentru ca recoltele noului an să fie bogate.

Oltenia este o zonă în care obiceiurile și tradițiile ocupă un loc important în sufletele oamenilor. Bătrânii țin cu sfințenie la obiceiurile lăsate moștenire de la străƒbuni. Dacă ajungi vreodată prin zona satelor de lângă Caracal, în seara de lăsatul postului, recomand să asiști la celebrarea acestui obicei care marchează venirea primăƒverii, sfârşitul perioadei în care se puteau face nunți, iar pe de altă parte, începutul unei lungi perioade de privațiuni și rețineri, adică venirea postului mare al Paștelui.

Reamintim că rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Din luna noiembrie, Bucureștiul se confruntă în mod frecvent cu astfel de depășiri noaptea și în weekend, însă ministrul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu o explicație despre ce se întâmplă.

Din luna noiembrie, Bucureștiul se confruntă în mod frecvent cu astfel de depășiri noaptea și în weekend, însă ministrul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu o explicație despre ce se întâmplă.

Ministrul Mediului a convocat la o reuniune de urgență Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, potrivit unor surse apropioate situației. Banuiala ar fi că ar fi avut loc cel puțin o ardere necontrolată, care ar fi condus la aceste niveluri ridicate ale poluării din București.

Citeşte şi POLUARE record în Bucureşti, duminică noapte şi luni dimineaţă. Reuniune de urgenţă la Ministerul Mediului