Poluare cu borhot! Amenzi uriaşe pentru producătorii de palincă din Bihor

Reclamați de săteni din diverse motive sau depistați de controalele tematice ale inspectorilor de specialitate, producătorii de palincă din Bihor sunt destinatarii unor amenzi consistente.

02 nov. 2023, 17:52
Poluare cu borhot! Amenzi uriaşe pentru producătorii de palincă din Bihor

În satele Bihorului, finalul de toamnă înseamnă fiertul prunelor pentru pălincă. Puțini mai sunt bihorenii care își fac pălinca în gospodărie, majoritatea își duc prunele fermentate la unități de producție mari, mici firme de spirtoase a căror funcționare e reglementată de legi speciale.

Ce au în comun atât alambicurile gospodărești cu pălincăriile mari, cu capacitate de producție de peste 300 l, este că ambele produc borhot și cum acest reziduu este poluator, firmele trebuie să aibă acord de mediu pentru funcționare, potrivit Bihon. Acordul de mediu implică faptul că pălicăriile au soluții la neutralizarea deșeurilor poluatoare și că borhotul urât mirositor nu va fi deversat în natură, pe câmp sau pe văile satelor.

În cadrul controalelor tematice pe salubritate în Bihor, Garda de Mediu a amendat și câteva pălincării mari, depistate cu deversări de borhot pe văile satelor. Cea de la Sălacea și de la Cheț au încasat fiecare câte 10.000 lei amendă, pentru lipsa acordului de mediu, ne-a comunicat Sever Serbănescu, comisar șef.

Alte pălincării din Bihor au fost reclamate de săteni, nemulțumiți din diverse motive. Un bihorean care a insistat să rămână anonim ne-a transmis revolta sa față de firma care face pălincă în satul Calea Mare, comuna Lazareni. „Acea pănlicarie funcționează sub pretextul celor 50l/om când, de fapt, se fierb sute de litrii de palincă per om, pentru vânzare. Primăria din Lăzăreni nu face nimic în legătură cu deversarea, Consiliul Județean, nimic, Garda de Mediu tot nimic…”, ne-a scris bărbatul, reclamând că „deversarea s-a întins pe 1km”.

Citeşte şi: Bucureștenii vor avea pârtie de schi în Parcul Tineretului. Pasionații de sporturi o pot folosi începând de luna aceasta

Primarul Paul Cristian Vasile de la Lăzăreni a declarat pentru Bihon.ro că unitatea a avut probleme cu deversarea și anul trecut, dar a curățat. După ce și-a mobilizat subalternii la Calea Mare, edilul ne-a transmis că nu a promit la primărie nicio sesizare de la oameni, dar că știe sigur că firma e autorizată, emite bon fiscal pentru serviciile prestate și că „100% e autorizată”. „Știu că oamenii îs nemulțumiți, unii și pentru că nu le convin condițiile, că pe lângă taxa în bani este și procent din pălincă”, a precizat primarul.

Reclamantul insistă că „borhotul se deversează pe un părău care curge pe câmp, miroase puternic. Așa ceva nu am crezut că se poate întâmpla în 2023, deși asta se întâmplă în fiecare an, și de 20 de ani încoace”. Ne-a mai spus că preferă anonimatul de frica bețivilor, „că sunt în stare să vină să îți dea foc pentru un kil de pălincă”.

La fața locului, în spatele pălincăriei din Calea Mare se văd urmele deversărilor pe o vale seacă din sat.

Primarul insistă, însă, că „e cea mai curată pălincărie din comună de la noi”, că „are bazin de beton pe care îl golesc controlat, cu vidanja”. „Aici nu poți spune că e problemă majoră, dacă curățăm tot șanțul nu găsim 30 de lopeți”, declară edilul. JB-C.GH.

Citeşte şi: Victor Ciutacu: „Sunt curios tare cine-i dă în anul electoral 2024 lui Tolontan între 18.000 şi 28.000 euro/lună”