Poluare masivă în București. S-a ajuns şi la valori de peste 600%. Ce spun reprezentanţii de la Mediu

Veşti proaste pentru bucureşteni. Se pare că în Capitală şi în zonele limitrofe aerul este extrem de poluat. Protecția Mediului a anunțat creșteri ale poluanților de zeci de ori peste limitele normale în ultimele zile.

26 ian. 2021, 14:11
Poluare masivă în București. S-a ajuns şi la valori de peste 600%. Ce spun reprezentanţii de la Mediu

Poluare masivă în București. Astfel, stațiile Cercul Militar și Titan susţin că valorile de poluare s-au triplat. Reprezentanții agenției spun că de vină este doar traficul intens.

Poluare masivă în București. Traficul, vinovat pentru tot. Ce spun reprezentanţii

Vineri seară, sâmbătă seară și duminică seară,  s-au înregistrat valori de peste 600 % pentru PM 2,5 și 400% pentru PM10, potrivit  rețelei independentă de monitorizare a calității aerului airly.eu a

”Pornim de la premisă că Bucureștiul are un plan integrat de calitate al aerului. S-a constatat că este un oraș care are unele probleme. Studiile care au stat la baza acestui plan integrat de calitate al aerului au identificat ca principală sursă de PM10 traficul rutier într-o proporție de 58%, încălzirea rezidențială într-o proporție de 27% și activitățile industriale și prestări serviciu 13%.

Întotdeauna, pe perioada de iarnă, valorile poluanților sunt mai mari din cauza dispersiei proaste a aerului în atmosferă. Vântul bate slab sau deloc.

Poluanții sunt reținuți la sol și pe fondul unei presiuni atmosferice ei urcă ulterior, generând un cumul de factori care duc la aceste valori pe care noi le întâlnim acum.

Așteptăm acum o analiză pentru a aborda din punct de vedere științific, ca să vedem poluanții care se regăsesc în emisii și în funcție de aceste rezultate vom intensifica controalele pe aceste potențiale surse”, a susţinut Andrei Corlan, comisar-șef Garda de Mediu, la Antena 3.

Explicații oficiale au venit doar de la Agenția pentru Protecția Mediului București, în rest nimeni nu a vrut să vină cu lămuriri pe această temă.

”Analiza corelațiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creșterea concentrațiilor de pm10. Incepând cu ora 20, concentrațiile de particule PM 10 au crescut în continuare, în orele de seară spre noapte aducându-se aport suplimentar din incălzirea rezidențială. Intrucât condițiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanți la nivelul solului și concentrațiile au rămas ridicate și în cursul diminețîi de astăzi, însa la niveluri mai reduse decât în cursul serii. Au fost informate autoritațile publice locale, responsabile de gestionarea traficului în capitală. În aceste momente este importantă gestionarea eficientă a traficului pentru a nu se produce noi creșteri ale concentrațiilor”, a postat instituția pe pagină de Facebook.

Citeşte şi: Nicuşor Dan vrea indulgenţă din partea UE privind poluarea din Bucureşti. „Am solicitat un răgaz. Continuăm să stingem focuri”