Poluarea aerului în locuinţe, pericol major pentru sănătate. Metode de purificare a aerului

Pandemia ne-a forţat să ne petrecem mult timp în casă, iar acesta nu a fost chiar cel mai bun lucru care ni s-ar fi putut întâmpla mai ales dacă aerul din casă este nepurificat. Deschidereea ferestrelor, gest pe care fiecare dintre noi îl face, nu este chiar o metodă optimă de purificare a aerului atât timp cât locuim în marile oraşe, unde aerul este toxic.

23 iun. 2021, 09:48
Poluarea aerului în locuinţe, pericol major pentru sănătate. Metode de purificare a aerului

Poluarea aerului în locuinţe este o realitate pe care nu o putem nega. Dar pentru că aşa cum este aerul afară va fi şi aerul din locuinţă, nu ne rămân la îndemână prea multe metode de purificare a acestuia. Iată, în rândurile următoare, care sunt cele mai la îndemână metode pentru curăţarea aerului, potrivit Mediafax.

Sunt multe cauze de poluare în încăperi. Mai multe decât credem. Sigur, cea mai frecventă este fumatul. Dar, dincolo de fumat este cum se încălzeşte casa, combustibil fosil sau nu, cum se găteşte, cum se ventilează o încăpere, ce umezeală este în încăpere. Să nu uitam ca un poluant foarte grav, rar, dar foarte grav este monoxidul de carbon care poate să ucidă foarte rapid într-o încăpere care este încălzită impropriu. În primul rând, ventilarea adecvată, frecventă. Poate ar fi bine să ventilăm atunci când ne uităm şi sunt o serie de programe care ne permit să ne spună că afară nu există o poluare importantă. Să evităm umezeala. Să folosim hote la sistemele în care facem mâncare”, a afirmat Traian Mihăescu, medic pneumolog.

Citeste si Pandemia nu a redus poluarea. Nivelul de dioxid de carbon, la nivel record

Poluarea aerului în locuinţe. Soluţii eficiente de purificare a aerului

Aparatele de purificat aerul sunt disponibile la preţuri de la cele mai mici până la cele mai mari.

Măsoară particulele de PM 2,5 care sunt particule în suspensie de praf cu diametrul foarte mic. Acestea sunt şi cele mai periculoase pentru că ne intră direct în plămâni. (Aparatul) Trage aerul, îl purifică si apoi îl scoate curat”, spune o clientă.

Preţurile unui aparat de purificare a aerului vatiază între 50 de lei şi 17.000 de lei. Medicul Mihăescu recomandă aparatele care monitorizează dioxidul de carbon sau umezeala din încăperi.

Dacă nu vrei să scoţi bani din buzunar, înconjoară-te de plante.

De ce sfătuim noi să aveţi plante purificatoare şi nu neapărat purificatoare din comerţ pentru că aceastea din urmă au tendinţa să purifice atât de mult aerul, încât să începem să devenim predispuşi la diverse alergii. Dacă ar fi să dăm câteva exemple de astfel de plante care se şi îngrijesc uşor şi se şi găsesc uşor şi au şi un preţ accesibil ar fi spathiphyllum cunoscut popular ca şi crinul păcii, iedera, sansevieria şi aloe vera. Sunt non-alergenice şi pot fi ţinute cu siguranţă şi în dormitor”, a declarat Ştefana Chivu, specialist marketing Floria.ro.

Citeste si Poluarea atinge cote alarmante în Bucureşti. Avertismentul făcut de medici. Bolile pe care le putem dobândi