Pompa de căldură, soluţia găsită de români pentru a reduce facturile la încălzire pe timp de iarnă. Cât costă şi cum o alegi pe cea potrivită

Potrivit specialiştilor, pompa de căldură este soluţia perfectă pentru a reduce considerabil facturile la încălzire pe timp de iarnă. Costurile scad chiar şi cu 50 la sută.

15 iun. 2022, 18:17
Pompa de căldură, soluţia găsită de români pentru a reduce facturile la încălzire pe timp de iarnă. Cât costă şi cum o alegi pe cea potrivită

Pompa de căldură, soluţia pentru a reduce facturile la încălzire. Tot mai mulţi români decid să monteze astfel de pompe de căldură în locuinţe.

Pompa de căldură, soluţia găsită de români pentru a reduce facturile la încălzire. Tot ce trebuie să ştii

Citeşte şi Primele gaze extrase din Marea Neagră au intrat în ţară. Ciucă: Va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern

Pompele de căldură vin cu o mulţime de avantaje pentru cei care decid motarea acestora în locuinţe. Pe lângă faptul că nu poluează, facturile scad la jumătate iar specialiştii spun că investiţia se recuperează în câţiva ani.

Potrivit specialiştilor din domeniu, aceste pompe de căldură pot fi instalate oriunde, însă, dacă locuinţa este veche şi prost izolată, nu vor fi eficiente.

Pompele de căldură sunt de trei feluri:

pompe de tip aer-apă- acestea captează aerul din exterior şi îl transformă în căldură. 

pompe de tip sol-apă- preiau căldura din pământ prin tuburi băgate în adâncime.

pompe de tip apă-apă- au nevoie de un puţ forat până la pânza freatică sau o conectare directă la reţea.

„Toate extrag căldură dintr-un mediu şi transferă căldură în interiorul casei. Cele mai versatile, cele mai uşor de instalat şi care au şi un cost mult mai mic sunt cele de tip aer-apă. Se potrivesc chiar şi la proiecte unde sunt apartamente de dimensiuni mai mici”, a spus Ionuţ Călugăru, director companie, potrivit observatornews.ro.

Mihnea Catuţi, director de cercetare, spune că o centrală pe gaze poate avea chiar 70% eficienţă, în timp ce pompele de căldură au undeva între 250 şi 400% eficienţă. Acest lucru înseamnă facturi mai mici. În plus, sistemul e prietenos cu mediul.

„În momentul în care toată producţia de căldură trece pe curent electric şi facturile cresc. Ne uităm aici poate la un consum mediu, într-o casă, undela la 500 kwh faţă de 100 care e consumul mediu de electricitate acum într-o gospodărie din România.

O pompă de căldură nu are emisii de niciun fel. Deci nu poluează aerul înconjurător, nu are emisii de CO2 deci nu contribuie la încălzirea globală”, spune Mihnea Catuţi.

Preţurile pentru echipamente şi instalare pornesc de la 4-5 mii de euro şi pot ajunge la peste 10 mii de euro, însă specialiştii spun că învestiţia poate fi amortizată în 4-5 ani.

„Înainte de a alege pompa de căldură recomandăm să se facă un studiu privind pierderile de căldură. Pentru că dacă pompa de căldură nu este dimensionată corect s-ar putea ca beneficiarul să nu fie mulţumit sau mai rău în condiţii meteo extreme -15 -20 de grade pompa de căldură să nu poată să facă faţă cerinţei de încălzire”, mai spun specialiştii.

Citeşte şi Avertisment terifiant despre economie. România ar putea intra în stagflaţie până la sfârşitul anului. Care sunt cele mai mari pericole


loading...