Pompierul care a murit în incendiul de la Jilava, condus pe ultimul drum. Preşedintele l-a decorat post-mortem

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de decorare post-mortem a sublocotenentului Ion Răzvan-Dumitru Luchian, pompierul care a murit în timp ce acționa pentru stingerea incendiului de la Jilava. Luchian a fost condus vineri pe ultimul drum.

10 iun. 2016, 09:45
Pompierul care a murit în incendiul de la Jilava, condus pe ultimul drum. Preşedintele l-a decorat post-mortem

Sublocotenent post-mortem Răzvan Dumitru Luchian, pompierul care a murit la începutul acestei săptămâni în timpul unei misiuni de stingere a unui incendiu produs la fabrica de încălțăminte din localitatea Jilava, a fost condus vineri pe ultimul drum.

”Inspectoratul General pentru Situații de Urgență aduce un ultim omagiu colegului — sublocotenent post-mortem Răzvan Dumitru Luchian din cadrul Detașamentului de Pompieri Buftea, Garda de intervenție Măgurele a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Dealu Spirii’ București-Ilfov, plecat dintre noi mult prea devreme, în timpul unei misiuni de stingere a unui incendiu produs în localitatea Jilava. Astăzi, 10 iunie, pompierii militari își vor conduce pe ultimul drum camaradul de armă, decedat la datorie luni, 6 iunie”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Luni, din ordinul ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, eroul pompier a fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent.

”Sunt întâmplări ale destinului care ne aduc în împrejurări ce ne pun la grea încercare, așa cum este și durerosul moment al despărțirii de bunul nostru coleg, chemat la doar 34 de ani spre o lume mai dreaptă și mai bună. În cei zece ani de carieră ca pompier salvator, Răzvan a participat la numeroase intervenții, aflându-se permanent la datorie, oferindu-ne tuturor un exemplu de curaj, profesionalism și dăruire. Înfruntând natura dezlănțuită, luptând cu focul ori răzbind prin gerul năprasnic și nămeții iernii pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință, el a dovedit o comportare exemplară, demnă de un adevărat pompier salvator. Răzvan Dumitru Luchian este și va rămâne mereu alături de noi, colegii lui, cu sufletul său mare și bun, cu amintirea unui om vrednic, priceput și capabil. Să ne rugăm pentru el și să-l cinstim, cu demnitate și onoare. Rămas bun… vei rămâne mereu în sufletele noastre!”, este mesajul transmis de reprezentanții IGSU.

Şeful statului a conferit post-mortem Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, sublocotenentului Ion Răzvan-Dumitru Luchian, „în semn de înaltă apreciere pentru devotamentul de care a dat dovadă pe timpul executării misiunii de limitare a propagării și de lichidare a unui incendiu produs în localitatea Jilava, județul Ilfov, îndeplinindu-și datoria cu prețul sacrificiului suprem”.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă.

Luni dimineața, un incendiu a izbucnit la fabrica de încălțăminte din Jilava, fiind afectată o suprafață de aproximativ 2.000 mp. În incendiu a murit și unul dintre pompierii care acționau pentru stingerea focului. Ion Răzvan-Dumitru Luchian a fost prins sub dărâmături, după ce un perete de beton al clădirii s-a prăbușit.