Ponta a vizitat Muzeul fostului lagăr nazist de la Auschwitz-Birkenau

Premierul Victor Ponta a vizitat sâmbătă Muzeul fostului lagăr nazist de la Auschwitz II-Birkenau, aflat pe teritoriul Poloniei,pentru a aduce un omagiu victimelor Holocaustului şi a reitera că Romania îşi asumă responsabilitatea pentru greşelile făcute de autorităţile române din acea perioadă, informează Guvernul.

RomaniaTV.net
16 iun. 2012, 18:26
Ponta a vizitat Muzeul fostului lagăr nazist de la Auschwitz-Birkenau

Premierul se află într-o vizită privată în Polonia, la invitaţia omologului său polonez, Donald Tusk.

„Am venit astăzi aici pentru a mă închina cu respect în faţa tuturor vieţilor nevinovate care au fost pierdute şi a destinelor distruse în lagărele de concentrare de la Auschwitz şi Birkenau. Omenirea nu trebuie să uite niciodată una dintre cele mai tragice pagini ale istoriei sale, iar noi va trebui să ne asigurăm că asemenea atrocităţi nu se vor mai repeta”, a scris Ponta în registrul muzeului.

În intervalul mai-iunie 1944, aproximativ 132.000 de evrei au fost deportaţi din nordul Transilvaniei, aflat sub ocupatie, la Auschwitz.

Deplasarea lui Victor Ponta în Polonia vine ca urmare a invitaţiei adresate acestuia de către premierul polonez în cadrul întâlnirii la nivel înalt „Prietenii Coeziunii”, ce a avut loc pe 1 iunie 2012 la Bucureşti.

Surse oficiale au declarat, vineri, că premierul Victor Ponta se va afla în Polonia la finele acestei săptămâni, în vizită privată la invitaţia omologului său polonez Donald Tusk, unde va asista la partida de fotbal dintre Cehia şi Polonia, din cadrul Campionatului European, şi va vizita şi Muzeul fostului lagăr nazist Auschwitz-Birkenau.

„Deplasarea premierului are loc în contextul întâlnirii la nivel înalt organizată la începutul lunii iunie în România, care i-a avut ca organizatori pe Victor Ponta şi Donald Tusk, primul-ministru al Poloniei. Ca urmare a succesului evenimentului organizat la Bucureşti şi în semn de mulţumire pentru concluziile trasate în Capitala României, Donald Tusk l-a invitat pe Victor Ponta să participe la oricare din meciurile de la Campionatul European programate în ţara sa. Premierul Poloniei s-a declarat atunci extrem de mulţumit de întâlnirea cu Victor Ponta, subliniind că s-au înţeles «de la prima privire», dar şi că primul-ministru al României se bucură, prin prezenţele confirmate de la Bucureşti, de încredere la nivel european”, au declarat sursele.

Acestea au precizat că premierul Victor Ponta va fi invitatul lui Donald Tusk la meciul Cehia-Polonia, programat să aibă loc sâmbătă, începând cu ora 21:45, ora României. La eveniment vor participa si preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, şi preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

Sursele citate au mai arătat că, în deplasarea sa, premierul Victor Ponta va vizita Muzeul fostului lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, aflat pe teritoriul Poloniei.

„Primul-ministru va aduce un omagiu victimelor Holocaustului şi va reitera faptul că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru participarea autorităţilor române la Holocaust, precum şi regretele pentru pierderea imensă de vieţi ca urmare a tragediei de la Auschwitz şi a tuturor celorlalte lagăre de exterminare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, au arătat sursele.

Luni, premierul Victor Ponta a declarat că în perioada următoare va pleca în Polonia, unde va vizita inclusiv fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau şi va asista şi la una dintre partidele de fotbal de la Campionatul European.