Ponta: Agresivitatea celor de la Partidul Popular European la adresa României trebuie să înceteze

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC la funcţia supremă în stat, Victor Ponta, a declarat miercuri că unii politicieni de la PPE manifestă un 'tip de agresivitate' la adresa României, apreciind că acest lucru trebuie schimbat 'pe măsură ce creşte respectul pentru România ca ţară', transmite Agerpres.

05 nov. 2014, 21:02
Ponta: Agresivitatea celor de la Partidul Popular European la adresa României trebuie să înceteze

‘Cred că stilul prin care câţiva colegi, sunt colegi oameni politici, nu sunt colegi de mişcare politică, de la PPE – şi în 2012, şi în 2013 şi acum – se adresează nouă, românilor, de ce n-aveţi voie să faceţi aia, trebuie să faceţi aia, vă vom spune în Mecanismul de Cooperare şi Verificare – mi se se pare un parti-pris pe care îl înţeleg până la un punct, până la urmă şi domnul Schulz, sau vicecancelarul Germaniei, domnul Sigmar Gabriel au spus: ‘Îl susţin pe Victor Ponta ‘. Dar niciodată domnul Schulz sau Sigmar Gabriel nu vor veni să spună: dacă nu faceţi nu ştiu ce, o să vă scriem la Bruxelles şi o să-i spunem lui Juncker să vă scoată din Europa. Mi se pare un gen de agresivitate care nu este doar la adresa Romaniei, dar care cred că trebuie redusă din partea celor de la PPE, pe măsura ce creşte respectul pentru România, ca ţară’, a afirmat Ponta la Digi 24.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Premierul a susţinut că această atitudine este manifestată ‘din 2012 încoace în mod constant cam de acelaşi persoane: domnul Daul, domnul Krichbaum, domnul Brok’ şi este ‘un tip de agresivitate, care, din punctul de vedere al multor români, e ofensatoare’.

‘Eu sunt convins că niciodată în relaţiile cu oamenii politici din Polonia sau din Cehia, n-am auzit nici măcar din Bulgaria, domnii de la PPE nu se exprimă atât de tranşant, de dur şi de ameninţător cum o fac la adresa noastră pentru că aşa au fost învăţaţi’, a spus prim ministrul, adăugând că vina aparţine ‘mai degrabă’ politicienilor români.

‘Este o reminiscenţă a epocilor fanariote în care când vroiai să schimbi un domnitor de la Bucureşti te duceai la Stambul şi-l vorbeai acolo de rău după care sultanul îl chema, îi tăia capul şi te punea pe tine’, a susţinut Ponta.