Ponta: Angela Merkel priveşte într-un mod foarte raţional relaţiile româno-germane

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că din discuţiile avute cu Angela Merkel la Berlin a reieşit un mesaj de respect şi prietenie pentru România, cancelarul german privind relaţia cu Bucureştii cu pragmatism. Ponta a precizat că i-a comunicat cancelarului german că nu vede posibilă o nouă criză politică în România în cursul anului 2013.

16 iun. 2013, 18:10
Ponta: Angela Merkel priveşte într-un mod foarte raţional relaţiile româno-germane

Victor Ponta a dat detalii despre vizita recentă efectuată la Berlin şi discuţiile de acolo. Astfel, dejunul de lucru pe care cei doi şefi de guvern l-au avut, împreună cu consilierii ambelor părţi, a fost precedat de o discuţie tête-à-tête Ponta-Merkel pe terasa Cancelariei, discuţie ce a durat 20-25 minute.

În cadrul acesteia, cei doi au convenit în linii mari asupra subiectelor aflate în discuţie, detaliile fiind stabilite ulterior, împreună cu echipele celor doi. „Acest gen de discuţii este un lucru folosit şi de alţi premieri europeni. Este un mod de lucru aplicat din ce în ce mai des”, a spus Ponta.

Primul-ministru a susţinut că vizita sa la Berlin a arătat că relaţiile româno-germane sunt strânse şi cordiale. „Mesajul a fost unul de respect şi prietenie, nu pentru mine personal, ci pentru România”, a spus premierul. El a precizat că acest lucru este demonstrat şi de declaraţiile făcute de către Philipp Missfelder, unul dintre purtătorii de cuvânt ai CDU, partidul de guvernământ din Germania, referitor la rezultatele vizitei. „Dacă n-ar fi fost un punct de vedere agreat, mă îndoiesc că purtătorul de cuvânt al CDU vorbeşte neîntrebat”, a spus Ponta.

Întrebat dacă se consideră un prieten al cancelarului german, Ponta a răspuns: „Sunt premieri în Europa pe care nu mă feresc să mă refer la ei ca la prieteni: e prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, cancelarul Austriei sau premierul Slovaciei. Nu pot să spun asta despre Angela Merkel, însă ea este un om foarte pragmatic şi foarte raţional. În mod sigur, vede relaţiile româno-germane într-un mod extrem de raţional”.

Ponta a spus că Merkel s-a interesat dacă este posibilă o nouă criză politică majoră în România. „Am spus că nu. Eu nu cred că lucrurile mai pot evolua către o criză politică. Câtă vreme preşedintele ţării nu mai intervine direct ţi neconstituţional în activitatea Guvernului, nu văd să mai apară o criză politică”, a mai spus Victor Ponta.