Ponta: Antonescu a pierdut 60 de parlamentari într-o săptămână: 19 au votat contra şi 40 au absentat

Prim-ministrul Victor Ponta a apreciat că unul dintre momentele jenante ale moţiunii iniţiate de către opoziţie a fost faptul că a fost votată de mai puţin parlamentari decât cei care au semnat-o. Conform calculelor făcute de Ponta, 60 de parlamentari au renunţat să mai susţină documentul depus de către opoziţie prin care se dorea demiterea guvernului Ponta III.
Filip Stan
26 mai 2014, 15:54
Ponta: Antonescu a pierdut 60 de parlamentari într-o săptămână: 19 au votat contra şi 40 au absentat

„231 de parlamentari au semnat moţiunea şi au votat-o doar 176. De obicei, o votează mai mulţi că-i conving şi pe alţii să voteze. Din asta reiese că 60 de parlamentari s-au răzgândit în două săptămâni după ce au depus-o. Să pierzi 60 de parlamentari în două săptămâni…”, a comentat Ponta adăugând că, din cei 60, 19 au votat împotriva moţiunii şi 40 au lipsit de la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedintele PSD nu a exclus o colaborare viitoare a majorităţii parlamentare cu cei 60 care au renunţat la a susţine moţiunea de cenzură. „Când văd că au pierdut 60 de parlamentari într-o singură săptămână, nu pot să spun că nu mă interesează să colaborez cu ei pentru proiecte importante pentru ţară”, a spus Ponta.

Invitat să comenteze decizia conducerii PNL potrivită căreia liberalii refuză orice colaborare cu PSD, Ponta a răspuns: „Există şi o rezoluţie depusă la tribunal împotriva unei colaborări cu Traian Băsescu. Se vor ţine de asta nouă cum s-au ţinut şi de asta veche”.

În ce priveşte o eventuală colaborare şi refacere a USL cu conducerea PNL ce va rezulta din viitorul Congres al acestui partid, premierul a precizat că aceasta depinde de componenţa şi orientarea acestei conduceri. „Asta înseamnă să vedem dacă va fi aleasă o conducere pro-USL şi anti-Băsescu sau una pro-Băsescu. Cu una pro-Băsescu nu avem ce discuta„, a anunţat Victor Ponta.

Pe de altă parte, social-democratul nu exclude ca PNL să-i prefere pe democrat-liberali ca parteneri de alianţă. „Sigur că o alianţă PNL-PDL, atât timp cât nu-l are pe domnul Antonescu în frunte, ne pune probleme. Dacă e cu domnul Antonescu, nu ne pune nicio problemă, pentru că nu vor vota nici alegătorii PDL. Cei de la PNL au votat şi ei 12-13% cu greu. Dacă găsesc, sigur, o altă formulă, atunci da”, a mai pesedistul.

Parlamentarii au respins, luni, cu 176 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”, moţiunea de cenzură „Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii” . Reprezentanţii PSD, UNPR, PC şi UDMR nu au participat la vot. Dezbaterile în plen au fost marcate de schimbul de replici dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Din totalul de 326 de parlamentari care şi-au anunţat prezenţa, doar 196 şi-au exprimat votul. Dintre aceştia, 176 s-au pronunţat în favoarea moţiunii de cenzură, iar 19 contra.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, era nevoie ca aceasta să fie votată de 287 de parlamentari.

La începutul dezbaterilor, prim-ministrul Victor Ponta a spus că moţiunea a fost un element de campanie electorală, iar cum alegerile europarlamentare s-au încheiat este timpul ca politicienii să se întoarcă la treabă.

„Moţiunea a fost introdusă ca element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, trebuie să ne întoarcem toţi la treabă. Vă mulţumesc”, a spus Victor Ponta. Acesta a fost singura frază rostită de prim-ministru în prima sa intervenţie, ca răspuns la acuzele din moţiune.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a imputat însă modul expeditiv în care Ponta a tratat moţiunea.

„Da, un prim-ministru, indiferent de conţinutul moţiunii de cenzură, conţinut de care poate lua cunoştinţă şi pe alte căi, dar din respect, simbolic, trebuie să fie de faţă când o moţiune de cenzură se citeşte şi prima oară şi a doua oară. Nu aţi fost de faţă nici prima oară, nici a doua oară, acesta nu e un lucru normal. Ostenit, şi poate un pic mai trist decât aseară, sunteţi mai obosit după campania electorală. Ăsta nu este un motiv să expediaţi un moment fundamental într-o democraţie cum este o moţiune de cenzură cu o propoziţia pe care aţi rostit-o aici”, i-a transmis Antonescu lui Ponta.

„Obligaţia dumneavoastră, nu faţă de cei care au redactat, semnat şi votat moţiunea, ci faţă de cetăţenii acestei ţări este să veniţi să-i răspundeţi cu cele mai aspre critici, cu cele mai hotărâte argumente”, a mai spus Antonescu.

Un alt set de critici a venit din partea preşedintelui Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. „Votăm astăzi împotriva unui Guvern corupt. Votăm împotriva unui partid care câştigă voturi prin mită electorală şi turism electoral. Să ştiţi, domnule premier, că ştim cât de zdrobitoare a fost înfrângerea şi la PSD, chiar şi fără fraudă electorală”, a afirmat fostul premier.

În replică, Victor Ponta a explicat că a răspuns foarte scurt la moţiunea de cenzură deoarece a vrut, în semn de respect faţă de prestigiul Parlamentului, să încheie cât mai rapid un „episod oarecum jenant” în care ar trebui să răspundă unui candidat cu 3% în alegeri sau unui „liberal la Securitate”.

„În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna, să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu.

Domnule senator Sorin Roşca Stănescu, v-aţi ales un lider care vă reprezintă, faptul că pe cei care v-au înjurat până acum îi lăudaţi, iar pe cei pe care i-aţi lăudat până acum îi înjuraţi cred că ţine strict de partea de caracter al dumneavoastră şi al celor pe care îi susţineţi”, a spus Ponta răspunzând criticilor formulate, printre alţii, de Andreea Paul-Vass, Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu şi Sorin Roşca Stănescu.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Zodii care se vor îmbogăți în perioada următoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce