Ponta: Anul 2015 nu mai este o ţintă credibilă pentru intrarea în zona euro. Orizontul e undeva 2020

Intrarea României în zona euro în 2015 nu mai reprezintă o ţintă credibilă, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum în jurul anului 2020, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

19 mart. 2013, 14:13
Ponta: Anul 2015 nu mai este o ţintă credibilă pentru intrarea în zona euro. Orizontul e undeva 2020

Anul 2015 nu mai este o ţintă credibilă, trebuie să fim realişti, nu se pune problema de 2015. Am impresia că nici măcar Polonia nu îşi mai propune 2015 intrarea în zona euro, care are criterii de convergenţă mult mai avansate decât România. Cred însă că nu trebuie să renunţăm la obiectiv (…) Cred că orizontul este undeva 2020„, a spus Ponta la Adevărul Live, potrivit Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România îşi propune „un termen rezonabil de intrare în zona euro”, deoarece statele UE care au adoptat moneda comună nu sunt dispuse să aştepte prea mult şi îşi vor continua procesul de integrare în acest sens.

El a arştat că termenul oficial asumat de România, de adoptare a monedei comune în 2015, nu mai este „realist” şi a reiterat că Guvernul, Parlamentul şi Banca Naţională sunt instituţiile în atribuţiile cărora intră să analizeze noul obiectiv de aderare.

În opinia preşedintelui, este esenţial pentru România să intre în zona euro în următorii trei-patru ani.