Ponta: Apreciez decizia preşedintelui de a nu veni la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a salutat decizia preşedintelui Traian Băsescu de a nu veni la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, precizând că-l va informa şi pe acesta despre deciziile luate de către liderii europeni.

RomaniaTV.net
29 iun. 2012, 12:54
Ponta: Apreciez decizia preşedintelui de a nu veni la Bruxelles

„Vreau să spun că apreciez decizia de ieri a preşedintelui, este o decizie bună pentru imaginea noastră ca ţară”, a declarat Victor Ponta, în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat rezultatele Consiliului.

Întrebat dacă este adevărat că i-a cerut preşedintelui un mandat pentru Consiliul European, Ponta a răspuns afirmativ.

„Da, eu i-am cerut preşedintelui, nu doar ieri”, a spus Ponta.

Referitor la prezenţa sa la Consiliu, Ponta a afirmat că a respectat decizia Parlamentului. Când a fost întrebat dacă respectă şi decizia CCR, Ponta a spus: „În egală măsură”. „Preşedintele are Curtea Constituţională, eu am Parlamentul. Când vorbim de legitimitate, cea mai mare o are Parlamentul”, a comentat Ponta zâmbind.

Primul-ministru s-a arătat încântat de modul în care a fost primit de către omologii săi din Uniunea Europeană. „Am fost primit extrem de bine. Pe unii îi cunosc pentru că fie facem parte din aceeaşi familie politică, fie i-am întâlnit recent la Bucureşti, în cadrul reuniunii ‘Prietenii coeziunii’. Am vorbit şi cu premierul polonez Donald Tusk, pentru că eu cred că trebuie să stabilim o relaţie cu adevărat strategică cu Polonia. Am primit şi mesaje personale. Cel care m-a impresionat cel mai mult a fost cel al domnului Juncker (Jean Claude Juncker, premierul din Luxemburg-n. red.)”, a mai spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Cotroceni, că, pentru prima dată în 8 ani de mandat, a fost „împiedicat” să îşi exercite atribuţiile constituţionale. Şeful statului a mai spus că, în premieră, după revoluţie, un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără a avea mandat şi a arătat că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European.

Traian Băsescu a făcut acuzaţiile după o zi plină de incertitudini cu privire la participarea sa la Consiliul european. Şeful statului şi-a început declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni spunând că nu este cea mai veselă zi pentru el.

„Este pentru prima dată în opt ani de mandat când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiile constituţionale”, a adăugat Traian Băsescu. El a spus că a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru că ar fi fost „o situaţie stânjenitoare”.

„Această reputaţie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă astăzi la Bruxelles am fi mers doi delegaţi. Ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi eu cred că într-un moment în care nu numai UE aşteaptă foarte mult de la acest Consiliu, dar toată lumea este focusată pe acest Consiliu, o stânjenitoare dispută între preşedinte şi premier nu ar fi făcut numai înconjurul Uniunii Europene, dar şi înconjurul lumii, pentru că jurnalişti ca dumneavoastră sunt peste tot şi ar fi încercat să speculeze orice fisură, fie ea şi o fisură cu aspect stânjenitor care ar fi putut viza delegaţia românească”, a explicat preşedintele.

Preşedintele a arătat totodată a spus că este pentru prima dată în 22 de ani când un prim-ministru îşi asumă atribuţiile preşedintelui fără să aibă mandat. Preşedintele Băsescu a mai declarat că România este nelegitim reprezentată la Bruxelles.

„Suntem într-o situaţie în care statul de drept e pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de Ponta şi prin presiunile făcute pe justiţie”, a acuzat şeful statului.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, decizia de miercuri a Curţii Constituţionale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial. „Pentru mine, decizia de ieri a Curţii Constituţionale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial pentru că ceea ce preciza este şi în Constituţie. Practic au făcut citire a articolelor 80 şi 140 din Constituţie. Nu aveam nevoie de publicare, ci să nu fiu împiedicat sa merg la Bruxelles”, a spus şeful statului.