Ponta: Avionul pentru demnitari va fi achiziţionat printr-un acord interguvernamental, nu prin licitaţie

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că soluţia cea mai bună pentru achiziţia unei aeronave pentru zboruri speciale o reprezintă un acord interguvernamental cu un guvern care disponibilizează asemenea aeronave, potrivit Mediafax. Potrivit premierului, guvernul italian are exces de aeronave.

13 nov. 2013, 13:22
Ponta: Avionul pentru demnitari va fi achiziţionat printr-un acord interguvernamental, nu prin licitaţie

„Eu am cerut o analiză, în primul rând cât a plătit statul român pentru deplasările oficialilor – preşedinte, prim-ministru, preşedinte de Cameră, Senat, miniştri. Şi, dacă rezultă – eu ştiu deja acest lucru, e evident – dacă rezultă că este normal, aşa cum are orice ţară, să aibă un avion de serviciu pentru înalţi demnitari, cred că soluţia cea mai bună e nu de a-l achiziţiona printr-o licitaţie de la firme private, ci eventual de a încheia un acord interguvernamental cu un guvern care disponibilizează asemenea nave”, a spus Ponta.
El a precizat că astfel se va face şi o cheltuială mult mai mică şi nici nu vor apărea discuţii legate de marca avionului achiziţionat.

Întrebat dacă Italia este ţara din care ar putea proveni o astfel de aeronavă prezidenţială, Ponta a răspuns: „În Italia este unul din guvernele care are un exces de aeronave. Dacă nu mă înşel, au nouă şi mai rămân cu şase”.

Secretariatul General al Guvernului a primit la rectificarea bugetară o sumă de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea în leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

La jumătatea lunii octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul caută o soluţie pentru încheierea unui acord cu Executivul italian pentru furnizarea unui avion destinat deplasărilor demnitarilor, după ce Cabinetul de la Roma a hotărât să vândă o parte dintre cele şase aeronave pe care le are în dotare.

În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă achiziţionarea unei aeronave pentru înalţi demnitari, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), precizând, recent, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

 

VEZI SI:

Guvernul vrea să preia de la Cabinetul italian un avion destinat demnitarilor