Ponta: Băsescu l-a propus pe Daniel Morar ca procuror general

Victor Ponta a spus, duminică seara, la România TV, că preşedintele Traian Băsescu a avansat numele lui Daniel Morar ca fiind cel mai potrivit pentru funcţia de procuror general, în cadrul unor discuţii pe care şeful statului le-a avut cu ministrul de Justiţie, Mona Pivniceru.

10 feb. 2013, 21:23
Ponta: Băsescu l-a propus pe Daniel Morar ca procuror general

„Din discuţia cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, am înţeles că preşedintele l-a propus pe Daniel Morar, că e cel mai bun procuror general”, a declarat Victor Ponta precizând că propunerea a fost avansată lui Pivniceru în mai multe discuţii.

În schimb, Pivniceru s-ar fi arătat reticentă la sugestia şefului statului. „Părerea domniei sale este că cel mai bun ar fi domnul Morar, iar doamna Pivniceru nu are aceeaşi opinie”, a precizat primul-ministru.

Acesta a apreciat că preşedintele a fost inconsecvent în ceea ce priveşte numirea funcţiilor de conducere în Parchetul General şi DNA. „O dată spune că nu au fost bune procedurile. A doua oară a zis ‘hai să ne înţelegem, să nu facem nicio procedură, să-l punem noi’ Nu-l interesează, dar să fie domnul Morar”, a adăugat Ponta

În urmă cu două săptămâni, procurorul general interimar, Daniel Morar, şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat, răspunzând unei întrebări privind o eventuală candidatură a sa la conducerea Ministerului Publică, că o să vadă ce face, precizând că speră să se termine procedura de selecţie până la expirarea delegării sale, în 2 apriliem informează Mediafax. Întrebat cum vede procedura transparentă pe care a anunţat-o ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, respectiv ca la audierea candidaţilor pentru conducerile Ministerului Public şi, respectiv, DNA, să aibă acces presa, Daniel Morar a spus: „Aşteptăm să vedem”.

Daniel Morar a spus că speră să se termine procedura de selecţie a procurorilor şefi până la expirarea delegării sale în funcţia de prim-adjunct al procurorului general. El a precizat că delegarea sa, care expiră în 2 aprilie, nu mai poate fi prelungită.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat atunci că va fi declanşată o nouă procedură de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Mona Pivniceru a spus că, potrivit calendarului, procedura de selecţie se poate întinde pe 135 de zile.

Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, preciza Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Preşedintele Traian Băsescu „atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie”, menţiona sursa citată.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis, la finele lunii decembrie, preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie.

Preşedintele Traian Băsescu spunea, la începutul lunii ianuarie, la CSM, că, potrivit articolului 134 din Constituţie, Consiliul trebuie să facă propunerile pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, el solicitând CSM să-i trimită un punct de vedere pe această temă.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justiţiei hotărârea Secţiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativă a celor două propuneri. Avizul CSM de pe 22 noiembrie era consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului.